Mantelzorger krijgt te veel taken #onverantwoord

Het takenpakket van een mantelzorger varieert van zorgsituatie tot zorgsituatie. Sommige mantelzorgers nemen enkel een paar huishoudelijke klusjes over maar anderen helpen daarnaast ook bij de persoonlijke verzorging en de administratie. Het aantal uur dat men zorg verleent, kan  variëren van 1 uur per week tot 168 uur per week en als het even tegen zit, doen zij die zorg naast gezin en werk. Behoorlijk heftig!

Op Nu.nl las ik vorige week dat Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)  onlangs bijna duizend leden heeft ondervraagd over de rol van de mantelzorger. Ruim 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkzorg vindt dat er te veel taken moeten worden overgedragen op de mantelzorger. Ze noemen de daardoor ontstane druk voor mantelzorgers “onverantwoord”.

Drie op de vijf van de ondervraagden zegt wel eens een taak op te pakken die niet in het zorgpakket hoort, om mantelzorgers te ontlasten. Mantelzorgers worden door de zorgverleners vooral als vriend of familielid gezien. De zorgverleners vinden het belangrijk dat die rol ook kan blijven bestaan. De organisatie zegt begrip te hebben voor zorgverleners die taken van mantelzorgers overnemen, maar het niet te zien als oplossing voor de overbelasting die mantelzorgers ervaren.

“De vraag is of cliënten en mantelzorgers de gemeente weten te vinden voor de inzet van huishoudelijke hulp en de inzet van vrijwilligers. Er bestaat een kloof tussen de hulp die cliënten in de wijk nodig hebben en de ondersteuning die gemeenten aanbieden. Het kan niet zo zijn dat de wijkverpleging deze kloof moet dichten”, aldus Francis Bolle, woordvoerder bij V&VN.

Mij benieuwen of de gemeenten dit bericht ook hebben opgepikt en of ze er dan ook iets mee gaan doen. Voor veel mantelzorgers is de situatie namelijk echt onverantwoord geworden.

Bron: Nu.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top