skip to Main Content
Mantelzorgende Mannen

Mantelzorgende mannen

Earl Harvey trok vijf jaar geleden bij zijn 86 jaar oude moeder in om haar medische en financiële situatie op orde te brengen. Hij wist dat, hoewel zijn moeder met dementie niet naar een verzorgingshuis hoefde, ze ook niet meer alleen kon wonen. Zodoende werd Harvey, een uitgever die voornamelijk vanuit huis werkt en die drie volwassen kinderen heeft, haar fulltime verzorger.

Toen mijn vader stierf, zei hij 'zorg voor je moeder'” vertelt Harvey. “Ik ben enig kind, dus mijn moeder is mijn verantwoordelijkheid.”

Harvey maakt deel uit van een groeiend aantal mannen die voor familieleden zorgen. Uit een landelijk onderzoek in de Verenigde Staten in 2015 bleek dat 40 procent van mantelzorgers, die voor een volwassen familielid zorgen, mannen waren. Meer dan de helft van die 160 miljoen mannen was de primaire verzorger.

Louis Colbert, die de afgelopen 12 jaar een steungroep voor mantelzorgers leidde, zei dat zeven van de 30 groepsleden mannen zijn. “Een man met vijf kinderen vertelde me dat hij nog nooit een luier had verschoond totdat hij die van zijn vrouw moest verschonen,” zei Colbert, die samen met zijn broers en zussen voor zijn moeder zorgde totdat ze stierf. Het is Colbert opgevallen dat mantelzorgers meestal lid worden van de steungroep als ze “gestrest zijn en niet weten wat ze moeten doen of waar ze hulp kunnen krijgen.”

Gevoelige onderwerpen aan de orde stellen
De groep komt maandelijks bij elkaar, er wordt de leden een lichte maaltijd aangeboden en men praat met elkaar over onderwerpen als hoe te zorgen voor dierbaren nadat ze uit het ziekenhuis komen. Sommige onderwerpen zijn moeilijk. Harvey herinnert zich dat hij zijn moeder hielp bij een aantal persoonlijke taken zoals baden of douchen en lichaamsverzorging. “De eerste keer dat ik mijn moeder hielp met baden zei ze 'Jij gaat me echt niet in bad doen!' zei hij lachend. “Ik zei tegen haar 'geloof me, dat wil ik ook echt niet!' Na een tijdje raak je eraan gewend en is het gewoon iets dat je doet.

Barry J. Jacobs, een klinisch psycholoog, zei dat mannen minder snel hulp zoeken, of dat nou bij andere mensen of online is. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze hun dierbare in de steek laten of teleurstellen als ze om hulp vragen.

Fred Lewis, 89, zorgt voor zijn vrouw die drie jaar geleden een beroerte kreeg. De dag dat ik meer hulp nodig hebt komt eraan, zei hij, maar “dat punt heb ik nog niet bereikt.”

Barry Jacobs geeft mantelzorgers vaak dit advies: “we moeten een manier vinden om dit op een slimme en strategische manier te doen, zodat we het zo lang mogelijk kunnen volhouden.

Uit het onderzoek van 2015 bleek ook dat veel manlijke mantelzorgers graag meer training zouden willen voor medische en verpleegkundige taken, zoals injecties geven en wonden verzorgen. Dit is een van de doelen van de Caregiver Advise, Record, Enable (CARE) wet van de Amerikaanse staat Pennsylvania. Deze wet verplicht ziekenhuizen om meer (praktische) informatie met familie mantelzorgers te delen.

De behoefte aan mantelzorgers is enorm en groeit nog steeds, zegt Jacobs. “We moeten iedereen erbij betrekken, dus dat betekent ook de mannen.”
Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X