Mantelzorgen voor een dorpsgenote…mijn vriendin Cora doet het!

Van zorg- naar participatiemaatschappij. We moeten steeds meer voor elkaar gaan betekenen. Wat als je de buren om hulp moet vragen, doe je dat dan? Het ligt er naar mijn gevoel aan wat het is, maar er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om te mantelzorgen.

image4-1-210-129Mijn vriendin Cora werkt als thuishulp bij een mevrouw in ons dorp. Mevrouw heeft geen directe familieleden in de buurt, ze wordt steeds zieker en heeft dus eigenlijk steeds meer hulp nodig. Ik merkte op dat Cora inmiddels allerlei taken uitvoert, die haar eigenlijk mantelzorger van mevrouw maken. Cora doet steeds meer belangenloos, buiten werktijd en er ontwikkelt zich een enorme band. Het lijkt een beetje op de relatie tussen een oma met een kleindochter, in mijn ogen. Maar Cora ziet mijn stelling duidelijk anders..

image7-1-277-402Cora: “Ik mantelzorger? Nee hoor ik help haar gewoon een beetje. Soms even de tuin vegen. Leuk toch!? Of de post sorteren, geen punt! Wat uit de bovenste kast pakken. Zo gedaan toch?

Net als de boodschappen doen, de was draaien, was ophangen, strijken, kasten opruimen, rekeningen wegbrengen, thee zetten, stofzuigen, kleding kopen, een broek korter naaien, een oorbel zoeken, het ritje naar de opticien, bril ophalen, brood smeren, wondjes verzorgen, papieren invullen, luisteren, iets lekkers halen, de kliko bij de stoep zetten, papier wegbrengen, afwassen, de kerstboom neerzetten en weer aftuigen, de dierenarts laten komen, mee naar het ziekenhuis, pannenkoeken bakken, panty’s kopen, samen praten en overleggen, kasten opnieuw indelen, instanties bellen, problemen oplossen, luisteren, even naar de schoenmaker, gras maaien, tuinmeubels opruimen schoonmaken en neerzetten.

Hoezo, ik ben mantelzorger?
Nee joh, ik help haar alleen maar een beetje…”

Inmiddels is mevrouw overleden aan de gevolgen van haar ziekte. Cora heeft haar tot het laatst zorgzaam bijgestaan, de crematie geregeld, zich ontfermd over de kat van mevrouw, het huis leeg gemaakt, alle meubeltjes stuk voor stuk verkocht ten bate van een goed doel – en de complete administratieve rompslomp afgehandeld. Kortom, ze deed alles wat normaal een dierbare doet. Ik vind dat heel bijzonder!

imageMensen als mijn vriendin Cora zijn van onschatbare waarde om de participatiemaatschappij te doen slagen. Ik hoop dat er dit jaar nog heel veel mantelzorgende Cora’s zullen opstaan. We hebben ze hard nodig in onze nieuwe samenleving!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top