Mantelzorgen en seks

In veel hoofden van mantelzorgers komt het misschien niet eens op. Een gebrek aan energie en veel zorgen zijn niet bepaald een afrodisiacum. Wat nu als je binnen de situatie wel zin hebt in seks? Na wat zoekopdrachten in google kan ik wel stellen dat daar niet veel over gesproken wordt. Ik vind in het Nederlands geen enkel artikel dat echt van toepassing is. Gelukkig zijn ze er bij The Guardian en de Huffington Post wel van bewust dat dit iets is dat bespreekbaar hoort te zijn.

In het artikel in The Guardian vertelt een man over zijn leven als mantelzorger, en nog specifieker over het gebrek in zijn leven als mantelzorger. Zijn vrouw heeft MS en op fysiek niveau delen ze geen connectie meer. Toch blijft hij zich schuldig voelen voor zijn seksuele behoefte. Al acht jaar heeft hij geen seks meer gehad met zijn vrouwe en het wordt een obsessie. Hij vraagt om advies.

In de Huffington Post schrijft een vrouw over haar uitdagingen om getrouwd te zijn met iemand die ziek is, en daar is de romantiek en seks in leven houden er een van. Natuurlijk is het in voor en tegenspoed. Natuurlijk kun je zonder. Maar net zo natuurlijk is het dat het wel in je hoofd speelt. Ze krijgt een mail van een oude liefde en gaat weer met hem in gesprek. Ze wil er niets mee, ze is verliefd op haar man, maar de aandacht doet haar goed. In haar geval geeft het een boost aan haar zelfvertrouwen, waardoor ze er weer beter kan zijn voor haar man en het geen obsessie hoeft te worden.

Als mantelzorger is je hoofdtaak er te zijn voor de ander. De ander heeft het nog altijd moeilijker dan jij, dus hoe kun je nou aan seks (!) denken. Nou, dat gaat vanzelf. Jij bent ook een mens. Je verlangt ook naar aandacht en wilt gezien worden en speciaal gevonden worden. Je kunt je de laatste keer misschien niet meer herinneren dat je partner een keer voor je kookt, even dat ene klusje in huis oppakt, jou een goed gevoel geeft en ook nog energie heeft om de slaapkamer in te duiken. Het belangrijkste is dat het bespreekbaar kan zijn. Wees niet te streng voor jezelf. Je bent ook maar een mens, eigenlijk niet eens zomaar een mens. Je bent een lieve mantelzorger die zijn/haar best doet.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top