skip to Main Content
Mantelzorgelijk Top 10: Dingen Die Je Niet Tegen Een Mantelzorger Moet Zeggen #nr6

Mantelzorgelijk Top 10: Dingen die je niet tegen een mantelzorger moet zeggen #nr6

Mantelzorgelijk is een enorme site! Je vindt hier verhalen en ervaringen van mede-mantelzorgers, tips en kennis om het beter vol te houden, achtergronden en nieuws over onderwerpen die relevant zijn voor jouw leven. Maar welke stukken zijn de afgelopen maanden nou het best gelezen? Dat vertellen we je in onze Mantelzorgelijk Top 10!

Vandaag nummer 6: Dingen die je niet tegen een mantelzorger moet zeggen

Stel: Iemand die je kent, is onlangs mantelzorger geworden. Je wil graag laten weten dat je er voor die persoon bent maar weet niet zo goed wat je moet zeggen. Hier een aantal tips van mantelzorgers zelf, die je daarbij wellicht kunnen helpen.

Dingen die je beter niet kunt zeggen:

Ik merk wel vaker dat mensen de juiste woorden niet weten te vinden. Net als bij een overlijden. Ze stamelen wat, weten zich geen houding te geven en voelen zich heel ongemakkelijk. Realiseer je dan dat ik liever heb dat je het beestje bij het naampje noemt. Wees direct en draai niet om mijn akelige situatie heen. We zijn per slot allemaal maar mensen. – David

De ergste dingen die ik hoorde toen ik mantelzorger werd waren: ” Alles gebeurd met een reden” of ” Het is maar tijdelijk”… Nee, dat weet ik ook wel maar dat zou betekenen dat mijn moeder eerst dood moet gaan en dat idee is nou niet bepaald troostend! – Esther

Ik haat het als mensen zeggen: “Ik zou niet weten hoe jij dit allemaal doet.” Misschien dat ze dat complimenteus bedoelen maar wat ik hoor is: “Ik zou echt niet in jouw schoenen willen staan – Anita

Ik word niet lekker van alle zinnen die beginnen met ” Wees blij dat….. – Jessica

Vreselijk, als ik mensen over mijn situatie vertel en dan zeggen: “Je zegt dat je mantelzorger bent maar heb je dan helemaal geen echte baan? – Mieke

Mensen stellen soms wel hele persoonlijke vragen. Ik zie toch echt geen reden om het ineens over de persoonlijke hygiëne van mijn man of over ons seksleven te hebben, puur omdat zij nieuwsgierig zijn. Ik draai me dan meteen om en loop weg. – Truus

Hou op met me gerust te stellen met de woorden: “Maak je geen zorgen”. Mijn dochter is ziek dus natuurlijk doe ik dat wel! –  Elisabeth

Ik ben allergisch geworden van mensen die zeggen: “Ik weet hoe je je voelt”. Hoe dan? Jij leeft jouw leven, ik het mijne. Niemand voelt wat ik voel, net zomin dat ik voel wat de ander doormaakt. – Gerrit

Ik haat het als mensen mij vragen wat ik de hele dag zo al gedaan heb. Hallo!! Ik ben mantelzorger voor een echtgenoot die compleet van mij afhankelijk is, wat denk je dat ik doe? – Jose

Zeg tegen mij liever niet: Je hebt geen baan dus het is vanzelfsprekend dat je voor je vader zorgt. Dus omdat mijn zus wel een baan heeft, is het voor haar normaal om geen steentje bij te hoeven dragen? – Hester

Waar ik het meest van baal is dat mensen troostend zeggen: “Mijn moeder  is overleden maar jij hebt je vader tenminste nog.” Mijn moeder heeft vergevorderde dementie en van een moederrol is geen enkele sprake meer. Denkt men nou werkelijk dat ik mijn moeder niet mis? – Joost

Maar wat moet je dan wel zeggen?

Misschien hoef je wel helemaal niet zo veel te zeggen. In het Spaans hebben ze een mooi gezegde: Quieres se murió. Toma lo mat. Vrij vertaald staat er zoiets als: Vraag niet. Doe gewoon. Geef de mantelzorger een fijne knuffel, ga gewoon eens langs met wat lekkers, stuur een lief kaartje om te weten dat je aan hem of haar denkt of laat een bloemetje bezorgen.

En wil je echt concrete steun bieden? Ga onaangekondigd langs en stofzuig de kamer even, maai het gras of neem het strijkgoed voor je rekening. En vraag bijvoorbeeld niet wanneer je hulp gewenst is maar zeg dat je een bepaalde dag komt om bijvoorbeeld op te passen, zodat de mantelzorger een paar uurtjes voor zichzelf heeft. Dus geen woorden maar daden.. laten we het daar gewoon maar op houden.


Dit stuk is geschreven door Marjolijn Bruurs, bedenker en mede-oprichter van Mantelzorgelijk. Marjolijn blogt regelmatig over de zorg voor haar vader met dementie. Kijk maar eens in de rubriek ‘Als mijn vader…’ of bij haar filmpjes ‘Dementiepraatjes’. Marjolijn deelt haar visie op zorgen voor elkaar bovendien regelmatig in opiniestukken. 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X