#mantelzorgelijk opinie: Ik geloof het gewoon niet, minister.


MZ opinieHet stond een paar dagen geleden in de krant: Minister Edith Schippers gaat 5 miljoen per jaar uittrekken om de kwaliteit van zorg inzichtelijker te maken. Even afgezien van de woordkeus, want daar val ik van in slaap, klinkt dat toch veelbelovend op het eerste gezicht.

Een overheidswebsite (en hij bestaat al), waarop je kunt uitvogelen op welke plek een behandeling het goedkoopst, dan wel het best wordt uitgevoerd. Een permanent online naslagwerk, waar ook op staat wie het niet goed doet. Probleempje: ik geloof gewoon niet dat dit werkt.

 

 

Zo stond het in De Telegraaf: De informatie aan patiënten over de kwaliteit en de kosten van de zorg moeten worden verbeterd. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat hier jaarlijks 5 miljoen euro voor uittrekken, maakte ze maandag bekend.

De zorg moet voor patiënten veel inzichtelijker worden. Ze moeten eenvoudig te weten kunnen komen waar ze welke kwaliteit kunnen verwachten, welke vragen ze moeten stellen en wat de behandeling gaat kosten.

Schippers wil dat bereiken door onder meer de website kiesbeter.nl. Daar komt informatie te staan over honderden behandelingen. Ze heeft het plan met 53 actiepunten opgesteld in overleg met artsen, patiënten en zorgverzekeraars.

Weet je wat het is? Ik ben een leek als het om kwaliteit van zorg gaat. Ik heb geen kaas gegeten van het systeem achter de DBC’s. En ik weet bar weinig over de manier waarop prestaties van zorgaanbieders worden gemeten. Maar waar ik wél een beetje verstand van heb, is de holle retoriek van politici. En van de onbedaarlijke behoefte van ambtenaren om ‘kwaliteitschecks’ te creëren, rapporten te schrijven en elkaar bezig te houden.

Natuurlijk wil ik graag dat de kwaliteit van de zorg inzichtelijker wordt gemaakt. Dat mag ook best een paar centen kosten. Maar ik geloof voor geen meter dat er, na deze opmerking van minister Schippers, binnen afzienbare tijd een overheidswebsite ontstaat, waarop je precies kunt nakijken welke specialist de beste knie-operaties doet, welke zorgaanbieder de minste bonussen uitkeert en in welke kliniek je eigen risico in tact blijft als je bij de eerste hulp een pleister laat plakken.

En waar ik al helemaal geen vertrouwen in heb, is een door ons ministerie geleverd overzicht van zaken die er écht toe doen voor mantelzorgers. Wat is de ‘meest mantelzorg vriendelijke gemeente van Nederland’? Dat is wat mensen online moeten kunnen checken: welke buurt heeft de beste wijkondersteuning, welke gemeente heeft het laagste percentage bezuinigingen in de zorgsector, waar functioneert de jeugdzorg het best, welk Sociaal Domein zorgt voor de meest integrale benadering?

Transparante informatie over dit soort zaken is een goede taak voor de overheid. Maar de overheid gaat dit helemaal niet uitzoeken. Door de huidige marktwerking in de zorg en de al om heersende bezuinigingsdwang geloof ik niet in de oprechte bedoelingen van onze minister en haar ambtenarenapparaat. Misschien vind je dat een cynische houding.

53 actiepunten. 5 miljoen euro. Per jaar.

Ik heb het allemaal al zo vaak gehoord. En ik geloof het niet.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Helemaal mee eens, de overheid denkt dat de service beter wordt door allerlei administratieve taken toe te voegen, niet alleen in de zorg overigens. Laat ze zich op het primaire proces focussen, steek daar geld in. Wat mijn ervaring in de zorg is dat er zeer gemotiveerde mensen rondlopen die geweldige zorg leveren, maak daar gebruik van.

    1. Het is inderdaad in zoveel andere branches gebeurd, Ruud. Denk aan de extra management lagen in het onderwijs, de woonsector. Bureaucratisering is voor de mensen die in de zorg werken én de mensen die ervan afhankelijk zijn zeer (mantel)zorgelijk.

  2. Geheel mee eens! En is dat het probleem nu echt, de ondoorzichtelijkheid van de zorg? Zou ik mee kunnen leven wanneer de zorg goed van kwaliteit zou zijn! Er zijn nog zoveel andere pijnplekken in de zorg die naar mijn mening eerst weggewerkt zouden moeten worden. Dit is mijn inziens een een imago poetsdoekje van 5 miljoen voor mevrouw vanwege de verkiezingen.

    Groetjes Cynthia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top