Mantelzorgelijk lanceert interactief lotgenotenplatform op de Dag van de Mantelzorger

Vandaag, 10 november 2022,  wordt het online platform van Mantelzorgelijk uitgebreid met een afgeschermd en interactief lotgenotenforum. Veel mantelzorgers lopen het risico op overbelasting en sociaal isolement, zeker nu de druk op mantelzorgers steeds groter wordt. Ze verzanden in regels en hebben behoefte aan erkenning, herkenning en maatwerk. Lotgenotencontact en ervaringskennis bieden praktische oplossingen en waardevolle gerichte steun en hulp.

‘We zijn lotgenoten, deelgenoten en bondgenoten’ vertelt Marjolijn Bruurs, oprichter van de ANBI-stichting Mantelzorgelijk en zelf jarenlang mantelzorger voor haar vader. ‘In mijn mantelzorgperiode heb ik het meeste gehad aan de tips en ervaringen van lotgenoten. Dat wil ik andere mantelzorgers ook geven. Zo zijn we nu het grootste onafhankelijke online lotgenoten- en expertiseplatform voor en door mantelzorgers. Alles over mantelzorg is op één plek te vinden. Hoe fijn is dat?’

Het platform biedt gerichte ondersteuning en geeft toegang tot overzichtelijke informatie en ervaringen rond mantelzorgvraagstukken. Maar vooral de mogelijkheid tot veilig lotgenotencontact is voor Marjolijn een prachtige mijlpaal: ‘Ik heb me soms zo alleen gevoeld en had de puf niet meer om mijn sociaal leven op peil te houden. Eenzaamheid en overbelasting lagen op de loer. Maar ik vond herkenning en erkenning bij andere mantelzorgers. Ze hebben me door moeilijke tijden geholpen’.

‘Niemand kent de situatie zo goed als iemand die er zelf inzit’ vertelt Margreet van der Voort, medebestuurslid van de stichting. ‘Zo zijn de mensen achter Mantelzorgelijk allemaal ervaren mantelzorgers en geven wij vrijwillig onze tijd om andere mantelzorgers te helpen. We kennen alle klappen van de mantelzorgzweep en gaan geen taboe uit de weg. Alles is bespreekbaar’.

Onderzoek laat zien dat lotgenotencontact de sociale interactie versterkt en de kennis en vaardigheden van een mantelzorger vergroot. Gerichte steun wordt sneller gevonden en een mantelzorger is minder tijd kwijt met het zoeken naar de juiste informatie of antwoorden. Hierdoor neemt de draaglast af. ‘Waarom zou iedere mantelzorger elke keer opnieuw hetzelfde wiel uitvinden?’ vraagt Marjolijn zich af.

Op de vraag waarom het forum afgeschermd is en alleen toegankelijk is voor Vrienden van Mantelzorgelijk zegt Marjolijn: ‘Het is al lastig om over gevoelige onderwerpen te praten en om hulp te vragen. Dat wordt nog moeilijker als je weet dat iedereen mee kan lezen. De privacy van mantelzorgers en hun dierbaren is voor ons belangrijker dan de openbaarheid van hun dilemma’s’.

 

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top