skip to Main Content
Mantelzorgelijk Jaaroverzicht – In Vijf Vragen En Een Knipoog

Mantelzorgelijk jaaroverzicht – in vijf vragen en een knipoog

Mantelzorgelijk, de grootste website voor en door mantelzorgers in Nederland, heeft een mooi jaar achter de rug. Meer volgers, meer bereik, mooie plannen voor de toekomst. Maar de meeste mantelzorgers, ook onze vaste schrijvers, krijgen het elke dag weer flink voor de kiezen. Hoe hebben wij, de makers van de site, Marjolijn en Barbara, het jaar ervaren? Lees het in ons mini-jaaroverzicht, met vijf vragen en een knipoog.

1. Waar ben je trots op, als het om Mantelzorgelijk gaat?

Marjolijn: “Ik ben trots op het feit dat we het afgelopen jaar weer meer mantelzorgers bereikt en geholpen hebben met ervaringsverhalen, tips en nieuwsfeiten. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Delen helpt!”

Barbara: “Ik ben trots op de tientallen vaste schrijvers op de site. De meeste zijn zelf mantelzorger. Zij klimmen steeds weer in de pen om hun zorgen en vragen te delen en anderen een inkijkje in hun leven te geven. Door hun moed en doorzettingsvermogen ervaren zó veel mensen herkenning en erkenning. Dat is waar het om draait.”

2. Waar maak je je zorgen om?

Marjolijn: “Ik maak me zorgen over alle mantelzorgers die tegen muren aanlopen. Ik kom er meer en meer achter dat mantelzorg nog lang niet bij iedereen op de kaart staat. Instanties zijn er te weinig op ingesteld, werkgevers bieden werknemers nog te weinig mogelijkheden om zorgverlof op te nemen. En dan heb ik het nog niet eens over al die vreselijke zorg voorwaardes, regeltjes, eigen bijdragen en loketten waar je in de zorg voor een dierbare als mantelzorger nog steeds mee moet dealen. Weg met die bureaucratie!”

Barbara: “Ik heb het idee steeds meer mantelzorgers overbelast raken. Zo veel mensen zijn tig uur per week aan het zorgen, regelen en helpen – belangeloos. Dat kun je best een poosje volhouden. Maar als het zorgen steeds meer energie kost, raak je vroeg of laat hopeloos in de knel. Van drukke agenda, naar elke dag te lang en te veel, naar structureel over je eigen grenzen heen gaan. Oververmoeidheid ligt op de loer, en er zijn te weinig vangnetten.”

3. Wat is je Mantelzorgelijk-hoogtepunt van het jaar?

Marjolijn: “Mijn hoogtepunt van 2017 is uiteraard mijn nominatie voor de MantelzorgAward. Ik ben er reuze trots op dat Agnes mij heeft voorgedragen, dat zo velen op mij gestemd hebben en dat ik er een in de wacht heb gesleept!”

Barbara: “De Mantelzorg Award voor Marjolijn en Mantelzorgelijk, zonder twijfel! Maar ook de fijne feedback van onze lezers. Dat is dag een prima motivatie om door te gaan met de site. En als ik eerlijk ben, ik kan ook wel blij worden van goeie netwerkgesprekken – er zijn zo veel organisaties die écht iets voor mantelzorgers willen betekenen. Clubs die hetzelfde doel hebben als wij, daar wil ik graag mee samenwerken!”

4. Waar verheug je je op voor 2018?

Marjolijn: “Ik verheug me enorm op het uitbouwen van ons platform. We zijn al groot maar willen liefst nog meer groeien en beter worden.”

Barbara: “Ik verheug me op de verhalen, input en ideeën van onze lezers. En op de samenwerking met onze vaste schrijvers. En op nieuwe kansen – misschien lukt het ons eindelijk om de site goed gefinancierd te krijgen. Ik verheug me wel op minder financiële vragen en zorgen voor Mantelzorgelijk, hahaha.”

5. En als we de postcodeloterij winnen?

Marjolijn: “Hebben we een lot dan? 😉 Het ligt natuurlijk aan het bedrag, maar ik zou op zeker zorgen dat mantelzorgen makkelijk wordt.”

Barbara: “Laten we gewoon een miljoenenprijs pakken! Dan kunnen we het platform een enorme boost geven! En dan kan ik hoogstpersoonlijk elke mantelzorger een cheque sturen. Hoe gaaf zou dat zijn…”

6. OK, we hebt de loterij niet gewonnen. Maar stel je even voor: je mag één maand minister van volksgezondheid worden. Wat ga jij dan voor mantelzorgers veranderen?

Marjolijn: “De grootste groep mantelzorgers zorgt voor iemand met dementie, die nog zelfstandig thuis woont. Een hele zware taak! Bij aanvang van de participatiesamenleving is daar echt veel te veel wegbezuinigd. Eigen belang misschien, maar ik zou als eerste genoeg geld in de wijkverpleging, thuiszorg, dagopvang, casemanagers dementie en aanvullende zorg pompen.”

Barbara: “Ik zou wel een maandje minister-president willen zijn. Of minister van financiën. En dan zou ik het hele kabinet én de kamer opsluiten, tot we een compleet andere begroting hebben. Mijn eerste punt? Alle centen herverdelen. Het basisinkomen invoeren. En daarna een groot deel van de staatspot naar de zorg, onderwijs en sociale zaken. Alleen zo krijg je een samenleving waarin mantelzorg centraal staat.”

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X