skip to Main Content

Mantelzorgboete opnieuw uitgesteld

uit de krantDe ‘mantelzorgboete’ die AOW’ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, wordt opnieuw vooruitgeschoven. De bedoeling was om deze kostendelersnorm in de Algemene Ouderdomswet (AOW) per 1 juli 2016 in te voeren, maar nu is besloten dat deze ingaat op 1 januari 2018.

Door de ‘mantelzorgboete’ krijgen AOW’ers als ze wonen met hun kinderen een wat lager AOW-pensioen. Ze kunnen immers de kosten van levensonderhoud delen. Tegenstanders zien deze korting echter als een straf op het verlenen van mantelzorg van kinderen aan hun ouders.
Invoering van de mantelzorgboete werd al eens eerder uitgesteld. Eerst zou die op 1 juli van dit jaar van kracht worden.

Volgens het ministerie van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het, na onderzoek, niet duidelijk wat het effect is van de ‘boete’ op het voornemen van mensen mantelzorg te verlenen. Wel blijkt dat die voor sommige mensen een negatieve invloed kan hebben op de keuze rond mantelzorg. Het ministerie zegt dat aanvullend onderzoek nodig is. (bron: Telegraaf)

Ik vraag me werkelijk af wat hier nou toch aan te onderzoeken valt! Mevrouw Klijnsma weet toch zeker wel dat een AOW uitkering geen vetpot is? Wij zeggen thuis altijd dat het voor iemand die alleen woont net niet voldoende is om dood te gaan.. Ik weet niet hoor maar de huidige generatie ouderen hebben altijd hard gewerkt, keurig premies afgedragen en worden nu gekort omdat ze zorgbehoevend zijn geworden?

En wat te denken van de Mantelzorgers, die niet alleen zorgen voor hun ouders maar nu ook een deel van hun inkomen moeten stoppen in het levensonderhoud van hun ouders? Mevrouw Klijnsma is vast niet op de hoogte van het feit dat je dit als kind van een AOWer sowieso al vaak doet. Elke extra uitgaven als eigen risico’s , naheffing van energie maatschappijen, aanleg van een broodnodig alarmsysteem, een nieuwe garderobe omdat mijn vader zo is afgevallen, te dure en achteraf vaak onnodige medicijnen die niet vergoed worden door de zorgverzekeraars, de vrije dagen die we opnemen… we doen het met liefde maar betalen het als kinderen van mijn vader echt allemaal uit eigen zak. En dan hebben we het nog niet eens over de “gewone dingen” in het leven als een dagje uit of een gebakje voor bij de koffie. Zal ik dan naast mantelzorg, gezin en baan nog maar een krantenwijkje nemen om die boete op te kunnen vangen?

Get real Jette en mik dit onzalige plan in je prullenbakje! Het mantelzorgen voor onze dierbaren kost ons al genoeg!

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X