Uithetnieuws

Mantelzorgboete definitief van de baan

Misschien had je het al ergens gelezen maar ouderen die bij hun kind inwonen worden definitief niet gekort op hun AOW-uitkering. Dat zou gebeuren vanaf 2019, maar het demissionaire kabinet trekt het plan in, zo is bekendgemaakt in de Voorjaarsnota.

Het is natuurlijk ook te bizar voor woorden; Mensen die voor elkaar zorgen verdienen respect, geen boete!!

Iemand met een AOW-uitkering die bij zijn kind gaat wonen, zou zo’n 300 euro worden gekort en daarmee op 50 procent van het minimumloon komen. Het kabinet verdedigde de maatregel door te wijzen op het voordeel dat het samenwonen oplevert ten opzichte van alleen wonen. Vaste lasten als huur, water, gas en licht kunnen worden gedeeld (vandaar de officiële naam ‘kostendelersnorm’ voor de mantelzorgboete).

De mantelzorgboete  leidde tot veel protest. De oppositie in de Tweede Kamer vond dat de maatregel regelrecht in strijd was met de wens van het kabinet dat kinderen meer voor hun ouders gaan zorgen. Het CDA sprak als eerste van een ‘mantelzorgboete’, een bijnaam die breed werd overgenomen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorspelde dat mantelzorg door deze wet zou worden afgeremd in plaats van gestimuleerd.

Niettemin bleef de maatregel boven de markt hangen: er kwam wel uitstel, tot 2019, maar geen afstel. Op de valreep ziet staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken er nu alsnog vanaf. Voor de bezuiniging van 214 miljoen euro is elders op de begroting dekking gevonden. Het kabinet is demissionair en wordt daarom geacht geen nieuw beleid meer te maken. Het vindt dat het hierover wel kan beslissen, omdat het geen nieuw beleid is maar intrekking van voorgenomen beleid.

Mezzo, de belangenbehartiger van mantelzorgers die zich altijd heeft verzet tegen deze wet is blij dat die er nu niet komt. ‘Maar de kostendelersnorm is nog wel van toepassing in andere situaties, zoals bij mensen met een bijstandsuitkering. Ook in die situaties zou de regeling moeten worden afgeschaft’, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

De 214 miljoen euro die de maatregel had moeten opleveren wordt nu op andere plekken gevonden. De mantelzorgboete is al een paar keer uitgesteld. Staatssecretaris Klijnsma zegt blij te zijn dat van uitstel nu afstel komt.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X