Butler foto © Claudia Otten

Butler de Mantelzorg4voeter: Twinkel krijgt les

Als iedereen het over vakantie heeft krijgt Twinkel ook reiskriebels. Hij had bedacht om maar eens in de Cabrio te stappen. Hij had zijn jas al aan en wilde weleens achter het stuur om samen met mij een ritje te maken. Maar dat leren we niet hoor op de hulphondenschool! Jammer, want ik loop nu niet meer zo ver, de jaren gaan tellen.
Hij verzint echt van alles en wij mogen er niet om lachen, nou ja.. Twinkel vergeet dat er nog een grote ‘L’ achter ‘Assistentiehond’ staat. De ‘L’ van LES. En dat blijft voorlopig ook zo. Het feest ging niet door in de auto en Twinkel was werkelijk tekeurgesteld net als ik. Maar dan krijg ik als pré-pensioener een heel ander zitplaats aangeboden. Helaas is de schoot van vrouwtje te klein, maar kijk wat een alternatief! Als een koning word ik rondgereden!

Veel mensen vragen aan het vrouwtje of Twinkel al ‘klaar’ is. Vrouwtje Vertelt dan zo duidelijk mogelijk over de opleiding en gebruikt vooral voorbeelden om het de mensen goed uit te leggen. Over de kinderen die geboren worden die ook niet zo van Mama’s borst naar de middelbare school gaan. Daar gaat eerst twaalf jaar aan vooraf van opvoeden en een heleboel leren. Kun je nagaan, ik ben al twaalf jaar! Is anders voor ons honden natuurlijk maar mensenkinderen moeten ook eerst opgevoed en veel leren. Toen de slager vroeger op het potje leerde plassen had hij ook niet kunnen bedenken dat hij ooit gehaktballen zou gaan verkopen. En de minister die vroeger onder het eten in zijn neus zat te peuteren wist toen ook niet dat hij later het volk toe zou spreken.

Dat hoort bij opvoeding. Je leert van je vader en/of moeder bijvoorbeeld dat je je netjes moet gedragen en niet mag schreeuwen en beleefd moet zijn. Wij honden leren dat wij niet zomaar uit onze plaat mogen gaan al blaffend naar van alles en nog wat bijvoorbeeld of tegen mensen opspringen. Wij mogen ook niet van de straat eten net als een mens die dat ook niet mag. Het is immers smerig en gevaarlijk, je kunt er ziek van worden. Er zijn veel regels hetzelfde voor mensen en honden.
Geloof me vóór die gehaktbal gedraaid mocht worden en de speech gegeven werd, is er ook veel werk verricht!

En steeds weer opnieuw legt het vrouwtje het uit. Twinkel moet nu ‘kind’ zijn en kunnen spelen, blij zijn en leren wat wel en niet handig is. Ja spelen je leest het goed. Mensen denken nu al dat Twinkel zielig is omdat hij niet mag spelen. Maar natuurlijk mag Twinkel spelen. Hij speelt juist veel en afwisselend. Binnen en buiten. Kleine spelletjes, rustige en wat wildere, denkspelletjes en zoekspelletjes en spelletjes met vriendjes. Maar anders, Assistentiehonden zijn bovenal honden maar met een missie, een beroep; zij zijn Assistentiehond of in opleiding zoals Twinkel.
Doordat wij al jong leren zijn we dagelijks heel actief in de weer met ons vrouwtje en doen veel leuke dingen. Dat we daar ook gelijk mee leren en opgevoed worden dat is dan mooi meegenomen.
Dat is de missie.
Leren om te assisteren, vrouwtje helpen. Ik weet waar ik het over heb na al die jaren actief samen te leven, leren, spelen, rusten en te werken. En weet je wat nou zo mooi is, het is het mooiste vak in de wereld, want ik doe het nu nog steeds, met het grootste plezier en wordt er nog steeds superblij van. Ook op weg naar pensioen is het genieten!
#BUTLER&TWINKEL

Afbeelding kan het volgende bevatten: hond
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, boom en buiten

Anita leeft 24 uur per dag met haar hulphond Butler. Anita’s moeder had ms, nu is zij zelf moeder met ms. Daarnaast is ze echtgenote, netwerker, van mantelzorg2voeter naar mantelzorg4voeter, blogger en drijvende kracht achter stichting De Hond Kan De Was Doen. Voor Mantelzorgelijk blogt zij over haar leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top