Mantelzorg zoekt mannen

 

Mantelzorg zoekt mannen
Foto: Diana Scheilen
 

Het is inmiddels een gegeven dat meer vrouwen dan mannen mantelzorg verlenen. Ook in de vrijwilligers sector blijkt dit zo te zijn. Daarom zoekt Steunpunt Mantelzorg Zuid-Limburg mannen. De vraag naar mannelijke vrijwilligers neemt toe omdat mannelijke cliënten soms toch liever hulp krijgen van een man met wie ze kunnen praten over voetbal of vissen.

“Hulp is hulp, zou je denken. Als je oud, ziek of gehandicapt bent – of alle drie tegelijk – maakt het in principe niet uit wie je rolstoel duwt tijdens een ommetje door het park. Het is 2016: man of vrouw, dat is eender.

Toch vragen steeds meer cliënten bij het steunpunt voor de mantelzorg in Maastricht om een mannelijke vrijwilliger. „Dat kan allerlei redenen hebben”, zegt Marlies Maas, coördinator vrijwilligerszorg bij het steunpunt. „Soms denken ze dat ze met een man gemakkelijker kunnen praten over mannenzaken als voetbal of vissen. Maar soms past een vrouw aan het bed ook niet bij hun cultuur.”

De vraag of dat verzoek in deze tijd redelijk is, doet voor Maas niet ter zake. „Wij proberen mensen zo goed mogelijk te helpen”, legt ze uit. „Als zij liever geholpen willen worden door een man, proberen wij dat uiteraard te regelen. Het gaat erom dat zij zich op hun gemak voelen.”

In een enkel geval kan dat ook te maken hebben met de partner van de cliënt, zegt Maas: „We hadden ooit een vrouw die nadrukkelijk vroeg om een mannelijke vrijwilliger voor haar man. Zij was wat jaloers en vond het niet prettig dat een vrouw bij haar man zat als zij een middagje weg was.”

Het is niet altijd mogelijk om een mannelijke vrijwilliger te leveren. Het steunpunt heeft op dit moment circa 260 zorgvrijwilligers voor het gebied tussen Maastricht en Vaals. Van die vrijwilligers is driekwart vrouw. Het steunpunt is daarom gestart met een wervingsactie voor mannelijke vrijwilligers. „Iedereen is welkom”, benadrukt Maas. „Want de vraag naar hulp neemt nog altijd toe. Maar we zitten dus vooral te springen om mannen.”

Dit artikel door René Willems stond op 16 maart op Limburger.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top