skip to Main Content
Mantelzorg Voor Iemand Met Psychische- Of Verslavingsproblematiek

Mantelzorg voor iemand met psychische- of verslavingsproblematiek

Mantelzorgers spelen een cruciale rol rondom een persoon met psychiatrische problematiek en/of verslavingsproblemen. Zij zorgen vaak voor dit familielid – hun zoon, dochter, vader of moeder – met psychiatrische problemen. Of zij maken zich daar zorgen over en geven hierover signalen af aan hulpverleners, al dan niet na een crisis of incident. Maar zij hebben zelf ook een ondersteuningsbehoefte maar veel hulpverleners en instanties richten zich meestal alleen op de patiënt of persoon met verward gedrag en niet of minder op diens mantelzorgers.

Deze groep mantelzorgers kunnen ivm de privacy van de patiënt moeilijk bij de professionele zorg betrokken worden en komt het vaak voor dat zij tevergeefs bij instanties aankloppen met het signaal dat zaken uit de hand dreigen te lopen. Maar zolang dat nog niet is gebeurd kunnen hulpverleners weinig ondernemen, zeker als de patiënt dat zelf niet wil. Dat moet echt vreselijk en stressvol zijn voor deze lotgenoten.

Betrouwbare informatie en steun voor naasten van psychisch kwetsbare mensen was nog nauwelijks voorhanden. Tot vorig jaar! Negen cliënten- en familieorganisaties binnen MIND, waaronder Ypsilon, hebben met elkaar www.naasteninkracht.nl gelanceerd: Een unieke website speciaal voor mantelzorgers en naasten van mensen met psychische klachten (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden). Via de website krijgen bezoekers informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. Op Mantelzorgelijk.nl weten we dat al ruim 4 jaar: Ervaringen en tips door en voor naasten levert herkenning, begrip en kennis op. Delen help!

 

 

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X