Mantelzorg-stellingen. Discussieer je mee?

Weet je wat mij opvalt de laatste tijd? Mantelzorgers laten steeds meer van zich horen als ze het niet eens zijn met bepaalde nieuwsberichten of aankondigingen die betrekking hebben op mantelzorg. Ik ben daar hartstikke blij om. Mantelzorgers weten als geen ander hoe het is om voor een dierbare te zorgen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen en weten uit ervaring echt wel waar ze het over hebben. Of niet soms?

Maar weet je wat me nog meer opvalt? Er wordt vanuit de instanties die dat soort nieuwsberichten en aankondigingen op sociale media publiceren amper – maar nog vaker helemaal niet – op de reacties van mantelzorgers gereageerd. Waarom plaatsen ze die berichten dan op sociale media? Weten ze niet dat hun actie een reactie kan geven? Niet bepaald sociaal, als je het mij vraagt. Het riekt naar praten OVER en niet MET mantelzorgers. Hoogst irritant.

Naast irritant is het ook hartstikke jammer want ik zie vaak de meest interessante stellingen voorbij komen en zou daar dan zo graag over door discussiëren. Wat als we die stellingen nou verzamelen en er elke week één plaatsen? Discussieer je dan met ons mee?

Vandaag nummer een. De stelling staat boven dit artikel.

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Ik discussieer graag mee! Daarnaast ben ik van plan om een event te gaan organiseren hierover binnenkort meer. Ws in een mail aan mantelzorgelijk met een uitnodiging.
  Ben overigens benieuwd of deze reactie geplaatst wordt cq ergens land. Ik heb eerder op blogs gereageerd ( altijd genuanceerd) maar constateer dat ik mijn reactie zelden terug zie helaas..

 2. Reactie op bovengenoemde stelling, vanuit eigen ervaring:

  Ik denk dat de mantelzorgers vooral zichzelf snel vergeten, opgeslokt worden door de zorgtaken, zichzelf daarin verliezen.
  Zorgverleners moesten mij erop attent maken, mijzelf niet te vergeten.
  Stelden mij de vraag wat ik zelf nodig had om het mantelzorgen vol te houden.
  Vervolgens was het nog een proces, ook in mijzelf, om dat te gaan onderzoeken, en het mijzelf toe te gaan staan, soms tegen de protesten in van mijn partner.
  Ik ging op zoek naar een wandelmaatje, wat niet eenvoudig was, dat kostte tijd en verschillende afspraken met verschillende mensen, tot er iemand overbleef, met wie ik er nu op uit kan trekken, lekker lange wandelingen maken, of een fietstocht, en ik knap daar inderdaad van op.
  Doordat ik nu ook goed voor mijzelf zorg, kan ik ook beter zorgen voor mijn zieke partner, dus het mes snijdt hiermee aan twee kanten..

 3. Op het moment dat een consulent tegen mij zegt: ” ….kun jij gewoon weer moeder zijn..” dan ben ik a la minute vergeten als mantelzorger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top