
Mantelzorg Schijf van Vijf moet overbelasting voorkomen
Op RTV Rijnmond zag ik een item over overbelasting bij mantelzorgers. In de regio Rotterdam voelt één op de zes mantelzorgers zich overbelast. Om hen te helpen hebben verschillende zorgverleners nu de zogeheten Mantelzorg Schijf van Vijf ontwikkeld. Dat dit nodig was bevestigd bijvoorbeeld ook Ingrid den Boer, huisarts in deze regio:
“Als mantelzorgers in mijn praktijk kwamen was ik blij als ze geen behoefte hadden aan extra ondersteuning. Ik wist nooit zo goed waar ik ze naar toe door kon verwijzen omdat het welzijn is en je als huisarts een beroepsgeheim hebt. De Mantelzorg Schijf van Vijf is een makkelijk en laagdrempelig instrument en kan ook door de praktijkondersteuners meegenomen worden bij een huisbezoek. Nu kunnen we de mantelzorgers beter van dienst zijn”
In Rotterdam zorgen bijna 100.000 mensen voor iemand anders. Een van hen is Willem van der Ham. Hij zorgt al twee jaar intensief voor zijn vrouw Betty, die een zeldzame zenuwaandoening heeft.
”Waar de meeste mensen zich in zullen vergissen is dat het zwaarder is dan je denkt, want je wilt het toch zo goed mogelijk doen”, zegt Willem. Ik heb zelfs ontslag genomen, want dit is zo intensief dat het niet met gewoon werk is te combineren.”
De kans op overbelasting en psychische problemen bij mantelzorgen ligt op de loer. Aan de hand van de Mantelzorg Schijf van Vijf kunnen mantelzorgers in de regio Rotterdam hulp vinden. De Mantelzorg Schijf van Vijf is een instrument dat inzicht geeft in de verschillende behoeften van mantelzorgers en de diverse ondersteuningsmogelijkheden die daarbij aansluiten. Het kan ook een leidraad zijn voor het gesprek (of gesprekken) die zorg professionals met de mantelzorger hebben, over zijn of haar situatie en de behoefte aan ondersteuning.
Mantelzorgers kunnen via de website van Vrijwilligerswerk Rotterdam gebruik maken van de Schijf van vijf om antwoorden te krijgen op vragen over vervoer, cursussen, lotgenotencontact, respijtzorg, belangenbehartiging en nog veel meer. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Klik dan door naar deze link. Best handig, al die hulpinstanties in een overzicht. Ik ben benieuwd of we dit landelijk gaan terug zien.
[…] Lees verder op mantelzorgelijk.nl […]