Mantelzorg Momenten: Wet op de privacy

Jaar na jaar ben je aanspreekpunt voor alle zaken rond de zorg van een dierbare.
Iedereen weet je te vinden als er iets aan de hand is.
Iedereen belt je als er iets extra’s moet gebeuren.
Iedereen heeft je staan als eerste contactpersoon.
En vooral…iedereen weet dat jij de beslissingen neemt en dat dat akkoord is.

En als jouw dierbare dan overlijdt…
Dan geeft niemand meer informatie.
Dan kan je nergens meer terecht.
Dan ben je ineens niets meer, niemand meer.

Door de wet op de privacy mogen er geen gegevens meer verstrekt worden en wordt de inzage in dossiers per direct afgeschermd? Nu moet ik ineens voor alles een officiële machtiging overleggen. En die heb ik natuurlijk niet. Die heb ik ook nooit eerder nodig gehad. Zelfs niet toen ik medische beslissingen moest nemen.

Ik snap best dat je niet zomaar van alles mag inzien en dat iemand beschermd moet worden. Maar ik snap niet zo goed waarom er met twee maten gemeten wordt. Het was namelijk geen enkel probleem toen ik de oplossing voor de ander was. Niemand heeft mij er ooit op gewezen dat ik dat bij leven had moeten regelen. En nu? Ik kan naar de rechtbank gaan of me erbij neerleggen. Ongelofelijk toch?

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top