skip to Main Content

Mantelzorg ligt zwaar op de maag

man-pijn-maag-170_400-03Vorige week kreeg ik van een goede bekende de opmerking dat sommige blogs van mantelzorgers best wel zwaar op de maag lagen. “Sorry hoor, maar er ik heb al ellende genoeg om me heen en kan dan echt wel wat positievers dan al die ellende gebruiken!”. Ik raakte enigzins geïrriteerd over die opmerking want bedacht me dat het wel een erg gemakkelijke redenering was van iemand, die zelf (gelukkig nog) geen zorg heeft voor een dierbare. Aan de andere kant reliseerde ik me dat ik er zelf drie jaar geleden net zo over gedacht zou hebben.  De opmerking gaf me voldoende stof tot nadenken.

Tot een paar jaar geleden kende amper iemand het woord mantelzorg, laat staan dat je wist wat het inhield. Sinds dit jaar is het begrip mantelzorg natuurlijk echt wel een ding geworden en wordt het je van alle kanten door de strot geduwd. Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan, of het gaat er wel over. Mantelzorgproblemen zijn nou eenmaal niet ‘sexy’ en helaas ook niet altijd even positief en blij. Beleidsmakers zijn ook geen ervaringsdeskundigen, dus er loopt nogal wat mis bij de door hen uitgedachte zorgplannen. En natuurlijk wordt daar dan wel weer een boekje over open gedaan, door iemand die het spuug en spuugzat is om problemen op te lossen. De media is er dol op! Maar een ding is duidelijk: mantelzorg is de realiteit voor een steeds groter wordende groep Nederlanders, of je het nou leuk vindt of niet.

Toch denk ik dat we van elkaars ervaringen kunnen leren, of dat nou gaat om een creatief idee, een stevige mening over de zorg of een probleem uit de praktijk. Ik lees alles wat ik maar kan vinden en doe er graag mijn voordeel mee. En daar is deze website natuurlijk ook in eerste instantie voor bedoeld: het vergaren van allerhande informatie, waar lotgenoten hun voordeel mee kunnen doen. Want niemand schiet er iets mee op om het wiel opnieuw uit te vinden, toch?!

Daarnaast is het ook een stukje bewustwording voor mensen, die nog niet zorgen voor een ander. Neem van mij aan, het gaat veel verder dan wat websites van beleidsmakers of Wikipedia in hun omschrijvingen weergeven. Daar staat namelijk geen handleiding over hoe je omgaat met emoties, wat je voelt als je een dierbare moet verschonen of wat je moet doen als je er even helemaal doorheen zit. Daarbij komt nog dat er vaak informatie wordt gegeven, die lang niet up to date is of die in de praktijk toch echt anders blijken.

Maar is zorgen voor iemand nou alleen maar een doffe ellende? Ik vind van niet! Van mijn lotgenoten heb ik namelijk een aantal belangrijke dingen geleerd:

  • Laat je nooit afschepen door bureaucratisch geleuter
  • Geniet van alle fijne momenten die je met je (zorg behoevende) dierbare hebt
  • Zorg goed voor jezelf want anders hou je het niet vol
  • Je staat er niet alleen voor
  • Zorgen doen we samen

Tot slot nog even een klein woordje aan de mensen die vinden dat er te veel bozige, emotionele, problematische en depressieve onderwerpen behandeld worden: Het gaat hier simpelweg over allerlei emoties die los komen als je zorg draagt voor iemand die je lief hebt. Het gaat nou eenmaal niet altijd, zoals je zelf graag zou willen. Ga er zelf maar eens aan staan!

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X