Mantelzorg is big business!

Sinds de lancering van onze website Mantelzorgelijk bereiken we niet alleen duizenden mantelzorgers per dag. We ontvangen ook de ene oproep na de andere. Elke dag meerdere mailtjes en telefoontjes van media, politici en instellingen. Verzoeken om mee te doen aan een interview voor een studieproject, deelname aan wetenschappelijk onderzoek of een stageproject, interviews voor bladen, interviews voor de radio en sinds kort ook uitnodigingen om mee te doen aan iets compleet nieuws…

Was het voorheen “Help, mijn vader is een klusser” nu gaan we toe naar tv uitzendingen als “Help, mijn vader wil niet naar een verpleegtehuis.” Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel een format voor een programma bedacht. Mantelzorg is big business tegenwoordig!

Ik zou zelf niet mee willen doen aan een dergelijk programma. Als ik een probleem met de zorg voor mijn vader heb, wil ik daar graag hulp bij – maar niet met een dikke, vette camera voor mijn toet! En waarom niet? Omdat ik weet dat ik in dergelijke programma’s veel meer prijs moet geven dan me lief is. Beelden van mijn vader bijvoorbeeld.

Mantelzorgers leren van elkaars ervaring. Maar een simpel antwoord op een gerichte vraag is veel meer waard dan een beeld van de aftakeling van mijn vader. Ik hou daar niet van en vind het een beetje respectloos. Ik zou zelf ook niet op nationale tv willen komen, als ik in zijn situatie zou zitten. Want wie wil wel achter gesloten deuren wonen?

Zou ik een televisie-optredem overwegen als we qua zorg echt in de knel zouden komen? Ik denk van niet. Ik mag toch hopen dat we in dat geval niet de bemiddeling van de media nodig hebben maar gewoon geholpen kunnen worden door dezelfde instanties die meewerken aan dit soort (ad hoc) verzonnen televisie programma’s!  Ik begrijp dat het thema MANTELZORG onder de aandacht gebracht moeten worden. Daar proberen wij met Mantelzorgelijk ook een serieuze bijdrage aan te leveren. Maar om dit thema te gebruiken voor een uurtje ‘meelij’, vol emotie en sensatie? Ik weet het niet, maar het voelt niet goed…

image

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top