Mantelzorg in België: de verschillen nemen alleen maar toe!

mantelzorg-in-belgieDacht je dat het in Nederland soms bar en boos is, sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel? Heb je gelijk in, hoor. Het maakt inmiddels echt verschil in welke gemeente je woont, als mantelzorger. Iedere gemeenteraad bepaalt namelijk zelf hoeveel budget er is voor mantelzorg – en hoe dat geld wordt ingezet. Zo trekt de ene plaats 250,- uit voor een mantelzorg-waarderingscheque en kun je in de andere gemeente een bosje bloemen ter waarde van € 25,- krijgen. Maar in België zijn de verschillen pas écht groot!

De ziekenfondsen maken zich grote zorgen over de gemeentelijke steun aan mantelzorgers, lazen we op hln.be. Meer en meer steden en gemeenten schaffen de premies af, of maken de voorwaarden strenger. Bovendien zijn er grote verschillen per gemeente in de premies. Dat blijkt uit de cijfers die N-VA-parlementslid Peter Persyn in kaart bracht en waarover Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag berichten.

Er zijn gemeenten die jaarlijks 900 euro toekennen, terwijl er elders niets wordt uitgekeerd. Zonde, vindt de CM, die een tegemoetkoming voor de 600.000 mantelzorgers in Vlaanderen beschouwt als “aanmoedigingspremie”. Terwijl vier jaar geleden nog acht op de tien gemeenten een mantelzorgpremie hadden, is dat aantal nu gedaald tot 72 procent.Te gek voor woorden
“De situatie is te gek voor woorden”, aldus Persyn. “Op sommige plaatsen is de premie royaal, maar één kilometer verder krijg je niets. De zorg voor zorgbehoevenden zou overal bovenaan de lijst moeten staan.” Dat de gemeentefinanciën er de jongste jaren slecht voorstaan, noemt Persyn geen geldig excuus: “Dat ze dan een festival minder organiseren of een minder groot zwembad bouwen.”

Bron: hln.be

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top