
Mantelzorg geeft conflicten binnen families in Zeeland
De bezuinigingen in de zorgsector hebben heftige gevolgen. Niet alleen voor mensen die zorg nodig hebben. Of voor professionele zorgverleners. Nee, juist mantelzorgers betalen een hoge prijs, op het gebied van tijd en relaties. Want alles wat blijft liggen, mogen zij opknappen – en zo raken mantelzorgers in hoog tempo overbelast. Lees maar eens mee in dit artikel uit PZC, dat we graag delen op Mantelzorgelijk.
Er is te veel bezuinigd – en daardoor komt er nu te veel op mantelzorgers terecht. Dat zeggen deelnemers aan de enquête over mantelzorg die ZB bureau in maart van dit jaar hield onder 639 leden van het het Zeeuwse ZB Panel.
Ruim 40 procent heeft het afgelopen jaar mantelzorg verleend. Mantelzorgers zijn meestal vrouwen, in alle leeftijden. Vooral aan niet-inwonende familie werd mantelzorg verleend. Daarna kwamen inwonende gezinsleden, vrienden en kennissen en anderen. Ruim driekwart van de mantelzorgers besteedt niet meer dan 10 uur per week aan de zorg.
Overbelast
Twintig procent van de mantelzorgers noemt zichzelf zwaar tot overbelast (enigszins: 45 procent, niet of nauwelijks: 35 procent). ZB vroeg mantelzorgers die een zware belasting ervaren om ideeën en suggesties. Er werd gevraagd om meer begrip voor individuele situaties en om beter overleg tussen professionele en mantelzorg. Ook is niet duidelijk genoeg waar hulp te krijgen is. De bureaucratie levert stress op; begeleiding zou welkom zijn. Voor de geriater elke keer naar Goes moeten is te ver; dat zou ook dichterbij moeten kunnen. Door gebruik van telefoon, Skype of Facetime zou reistijd voor afspraken met zorginstellingen of ziekenhuis bespaard kunnen worden. En een deel van de uren zou wellicht via inkomenstenbelasting vergoed kunnen worden.
Bron: PZC
Dit bericht heeft 0 reacties