Mantelzorg en piekeren. Wat doe je eraan?

piekerenAlle mantelzorgers piekeren. Piekeren over de zorg, de ziekte, de toekomst, je eigen gezondheid, noem maar op. Helaas is bewezen dat wanneer je veel piekert en je problemen maar niet los kunt laten je onrustig, gestrest en ongelukkig wordt. Piekeren is niet leuk. Het houdt je wakker wanneer je wilt slapen, het maakt je bezorgd, angstig, gestrest en kwetsbaar. Als je veel piekert dan stop je veel energie in een proces dat je niet alleen niets oplevert, maar wat je ook nog eens actief ongelukkiger maakt!  Daarbij is het fijner om in het nu te leven. Hoe het later gaat, zie je dan wel weer.

Je hebt er negen van de tien keer  toch geen invloed op, dus laat het los.  Hoe? We hebben weer een paar tips gevonden:

Schrijf je gedachten van je af
Piekeren is niets anders dan een reeks (vervelende) gedachten die zich keer op keer herhalen. Het is alsof je hersenen op repeat staan. Je wilt best aan iets anders denken, maar het lukt gewoon niet. Er is echter één ding dat bijna altijd helpt deze lus te doorbreken: schrijven.

Pak je dagboek, een notitieblok of desnoods je iPhone of iPad met een dagboek app en begin met schrijven. Schrijf je gedachten van je af en praat even rustig met jezelf op papier. Dit helpt je je gedachten te ordenen, uit te vinden wat je nu precies dwars zit en je hersenen rust te geven. Want zodra je hersenen erop kunnen vertrouwen dat je problemen niet worden vergeten (omdat ze opgeschreven zijn) kunnen ze eindelijk stoppen met die eindeloze lus van negatieve gedachten!

Besef dat de toekomst niet te voorspellen is
Hoe waarschijnlijk een scenario in jouw hoofd ook lijkt te zijn, de toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Net als jij ervan overtuigd bent dat de thuiszorg morgen de medicijnen vergeet, blijkt er bij de controle helemaal niets aan de hand te zijn. Je blijkt je voor niets druk te hebben gemaakt. De toekomst is flexibel, ook al lijkt dat niet zo in je hoofd. Wanneer je merkt dat je een bepaald scenario al voor waarheid aanneemt, herinner jezelf hier dan aan.

Overdenk ook eens de goede scenario’s
Het is zo makkelijk om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan, en je daar ontzettend druk over te maken. Maar heb je al eens bedacht wat er allemaal wel goed gaan? De kans dat dingen goed gaan is in de meeste gevallen namelijk veel groter omdat zowel jij als degene waar je voor zorgt erbij gebaat is.

Wanneer je merkt dat je hersenen weer in piekerstand staan, probeer dan eens wat kortsluiting te veroorzaken door na te denken over alles wat goed zal gaan. Je zult je niet alleen een stuk beter voelen, je vergroot ook de kans dat de dingen daadwerkelijk goed zullen gaan omdat je het in je hersenen al ‘gerepeteerd’ hebt.

Neem de controle terug
Piekeren doe je vaak in situaties waarin je machteloos bent, wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt. Wil je minder piekeren? Probeer de controle dan voor een deel terug te nemen, hierdoor zal je je een stuk beter voelen.

Dus zodra je hebt ontdekt wat je probleem nu precies is (door van je af te schrijven) kun je een stap richting een oplossing zetten. Zodra je het gevoel hebt dat jij de situatie in eigen hand hebt pieker je automatisch minder.

Gooi je problemen in een vuilniszakje
Lig je in bed en kun je niet slapen? Stop alle problemen die in gedachten voorbij komen dan in een denkbeeldige vuilniszak, en gooi die vuilniszak in gedachten naast je bed (of door het raam). Deze visualisatie techniek kan je in veel situaties helpen om je gedachten van je af te zetten en vervolgens lekker te slapen.

Vertrouw op een goede afloop, hoe moeilijk dat ook is
Probeer jezelf niet te beschermen door van het ergste uit te gaan. Wat schiet je ermee op? Dat je “Ik zei toch dat het mis zou gaan” kunt zeggen? De persoon die ervan uitgaat dat alles uiteindelijk goed zal komen slaapt lekker, houdt energie over en voelt zich gelukkig. Als het dan tóch mis gaat kan diegene er op dat moment mee omgaan, het probleem zo goed mogelijk oplossen en vervolgens verder gaan met zijn of haar leven.

Door uit te gaan van het slechte scenario heb je een onrustige nacht, verspil je veel energie, voel je je ongelukkig en machteloos. In de meeste gevallen is dit bovendien voor niets. In die gevallen dat het toch mis gaat heb je een opstekertje voor je ego (“told you so”) maar voel je je nog steeds waardeloos. Welke optie vind jij het meest aantrekkelijk?

Focus op je ademhaling
Lukt het maar niet om de denderende trein met negatieve gedachten stop te zetten? Richt je dan op je ademhaling, dat werkt altijd.

Adem in en adem uit. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd ‘in’, wanneer je uitademt ‘uit’. Zodra je merkt dat je gedachten zich weer aandienen haal je je aandacht rustig terug bij je ademhaling. In en uit, in en uit, net zo lang tot je gekalmeerd bent en je hoofd weer stil wordt.

Misschien heb je er helemaal niets aan en word je inmiddels krankjorum van al dat gepieker? Praat er dan over met je huisarts, een goede vriend of met lotgenoten. Lang en veel piekeren is ongezond. Doe er dus iets aan voor het te laat is en je er zelf ziek van wordt.

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top