Mantelzorg en de zorgverzekering in 2021

Vandaag, vrijdag 13 november,  worden alle premies voor de zorgverzekering 2021 bekend gemaakt. Vanaf dat moment kan je traditiegetrouw overstappen van zorgverzekering. Verwacht wordt dat met name de zorgpremie volgend jaar flink duurder zal zijn. Een goed moment om te kijken of je huidige zorgverzekering nog wel het beste is.

Maar als mantelzorger is het kiezen van een nieuwe zorgverzekering niet altijd even makkelijk. Naast de verplichte basisverzekering heb je voor mantelzorg ook een aanvullende verzekering nodig.

Wie gaat vergelijken, zal merken dat de verschillende pakketten sterk verschillen. Maar hoe kies je nu een aanvullend pakket dat bij je mantelzorgsituatie past? Hoe zit het met de respijtzorg, en welke andere vergoedingen zijn nog interessant? We zetten het voor je op een rij.

Hoe kies je de beste aanvullende verzekering voor je mantelzorgsituatie?

Ga eerst voor jezelf je zorgbehoefte na. Welke zorg verwacht je komend jaar nodig te hebben? Ga ook na wat de kosten hiervan zijn en goed je deze zelf kunt dragen.

Zorgverzekeraars bieden in de aanvullende pakketten verschillende vergoedingen. Waarvan vervangende mantelzorg (respijtzorg), de mantelzorgmakelaar en cursussen het vaakst voorkomen. Voor mantelzorgers kunnen deze vergoedingen interessant zijn:

  • Een mantelzorgmakelaar
  • Respijtzorg
  • Logeervergoeding
  • Hulp aan huis na een ziekenhuis verblijf
  • Hulp bij mantelzorg

Let bij deze vergoedingen goed op de voorwaarden. Het kan zijn dat je eerst toestemming moet vragen om bepaalde diensten te gebruiken. Ook is het verstandig na te gaan of de vergoeding in jouw situatie wel geldt. Bijvoorbeeld als je niet bij de zorgvrager in huis woont. Ga tot slot altijd na of de extra premie die je moet betalen opweegt tegen de vergoeding.

Aanvullende verzekering met respijtzorg

Wil je respijtzorg verzekeren? Er zijn diverse zorgverzekeraars die respijtzorg aanbieden. Vaak wordt dit aangeduid met vervangende mantelzorg. Let hierbij op het volgende:

Kijk bij welke zorgverleners je terecht kunt. Vaak krijg je alleen een vergoeding voor respijtzorg als deze loopt via een bepaalde instantie of moet je toestemming vragen.

Let tot slot goed op als de persoon om wie het gaat in een instelling verblijft. Veel verzekeraars vergoeden in dat geval de respijtzorg niet.

Tips en aandachtspunten

  • Het eigen risico is niet van toepassing voor vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering.
  • Maak eventueel gebruik van een zorgvergelijker om vergoedingen te vergelijken
  • Neem telefonisch contact op met de zorgverzekeraar om te beoordelen of je recht hebt op een vergoeding.
  • Informeer ook naar de voorwaarden en bij welke zorgverleners je terecht kunt.

 

 

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top