skip to Main Content
‘Mantelzorg Compliment Kan Anders’ – Lokaal Politicus Pleit Voor Bloemen Of Telefoontje

‘Mantelzorg compliment kan anders’ – lokaal politicus pleit voor bloemen of telefoontje

 

Kees de Kok, CDA Huizen

Vandaag delen we een column uit het Nieuwsblad van Huizen met jullie. Lokaal politicus Kees de Kok vindt dat de waardering van mantelzorgers anders kan. Een telefoontje van een raadslid of een bosje bloemen lijkt hem waardevoller én effectiever dan een geldbedrag. Zeg het maar, mantelzorgers van Nederland – zijn jullie het daarmee eens?

“Waardering voor mantelzorgers vind ik enorm belangrijk. Mantelzorgers zijn van grote, persoonlijke betekenis voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Bovendien voorkomen zij door hun enorme inzet dure, formele zorg. Klasse!

Toch heeft de regering de landelijke regeling voor het ‘mantelzorgcompliment’ afgeschaft. Ik begrijp dat wel, want in Nederland hadden we er een bureaucratisch gedrocht van gemaakt. In 2014 moesten 373.500 aanvragers een aanvraagformulier invullen. Die formulieren  moesten verwerkt en beoordeeld worden en daarna kon pas geld worden overgemaakt. Omdat we elkaar niet meer vertrouwen en elk dubbeltje verantwoord moet worden, tuigden we een enorme anonieme bureaucratie op. De vraag is of zo’n bureaucratische oplossing voor het geven van een compliment werkt.

Vanwege de decentralisaties staat de vraag om een mantelzorgcompliment te geven in het najaar op de agenda van de gemeenteraad. Mijn insteek is: natuurlijk geven we een mantelzorgcompliment!

Maar wat het CDA Huizen betreft hoeft dit niet uitsluitend in de vorm van een geldbedrag. Er zijn meer mogelijkheden om een compliment te geven. In het sociale domein staat de Huizer aanpak voor vernieuwing, voor een persoonlijke benadering. Ook bij het geven van een mantelzorgcompliment kan Huizen andere vormen dan het geven van geld mogelijk maken.

Ik zou graag zien dat het mogelijk wordt om mantelzorgers ook in de vorm van woorden en daden waardering, respect en complimenten te geven. Een persoonlijke compliment in de vorm van een mooie bos bloemen, een dinerbon, een telefoontje of een bezoekje van de burgemeester, wethouder of raadslid. Een nog mooier experiment zou zijn als bestuurders en ambtenaren één of twee dagen per jaar ‘mantelzorgklussen’ gaan doen. Zulke complimenten zijn volgens mij meer waard dan geld en duizendmaal effectiever!”

Kees de Kok, CDA Huizen

wat willen mantelzorgers MantelzorgelijkBarbara: Wij horen graag jullie mening over de verschillende manieren waarop gemeentes omgaan met het zogenaamde ‘mantelzorgcompliment’. Een bos bloemen of een bezoekje van een lokaal politicus, zou dat inderdaad effectiever zijn dan een geldbedrag, dat de ontvanger zelf kan besteden aan iets waar zij (of hij) werkelijk behoefte aan heeft? Of is hier iets anders aan de hand? En wat zou Kees de Kok nou bedoelen met “ambtenaren zelf mantelzorgklussen laten doen”? Gaan de gemeenteambtenaren dan helpen met aankleden?

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties
  1. Laat ik het andersom benaderen: Als ik nu eens niets verwacht van een Gemeente. Enerzijds omdat mantelzorgelijk een persoonlijke emotioneel proces is. Anderzijds omdat een vergoeding in welke vorm dan ook maar in de buurt komt van welk (goed bedoelt) gebaar da ook.

    Mmmmm, eens denken. Weet u, misschien is een totaal gemeenschappelijk, Gemeentelijk manifest tegen de Minister wel een prima stap. Vertel tegen uw baas dat zij de pot op kan, dat de (mantel)zorg heel persoonlijk is en niet te koop. De Gemeente als rebel in naam van haar Burger! Ja, laat het bloemetje en de 50 euro nu maar zitten! Succes, op de barricades ik heb het pas gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X