Mantelzorg betalen uit pgb, mag dat?

mz

Op BNdestem.nl een interessant artikel; Mag een zorgvrager met zijn of haar persoonsgebondenbudget (pgb) een mantelzorger inhuren voor bijvoorbeeld het verrichten van huishoudelijk werk? Die vraag stond woensdag centraal bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht, waar de gemeente Etten-Leur een eerdere uitspraak van de rechtbank aanvocht.
Die stelde dat een moeder uit Etten-Leur haar dochter voor twee uur huishoudelijke hulp mocht betalen met pgb-geld.

De gemeente Etten-Leur vindt dat onterecht. Een dochter is een mantelzorger en mantelzorg is per definitie onbetaald, stelt de gemeente. “Het voelt onrechtvaardig als een dochter voor twee uur huishoudelijke hulp wordt betaald terwijl er zoveel andere mantelzorgers zijn die het gratis doen”, stelde de jurist van de gemeente.
Rechter R. van Male nam dat voor kennisgeving aan en stelde vervolgens een aantal kritische vragen aan de juristen van de gemeente. Of de gemeente van mening was dat je mantelzorg kunt afdwingen? En of aan de dochter gevraagd is of ze bereid is de huishoudelijke hulp ook gratis te verlenen?

Beide vragen moest de gemeente ontkennend beantwoorden. Mantelzorg is en blijft vrijwillig verleende zorg. “De gemeente moet de mogelijkheden voor mantelzorg in de sociale omgeving van de cliënt onderzoeken”, hield Van Male de juristen voor. “Is er in dit geval voldoende onderzoek gedaan? Zijn de mogelijkheden goed bekeken?”, vroeg Van Male zich af.

Volgens de gemeente was dat het geval wat de rechter de opmerking ontlokte: “Daar heeft de rechtbank onlangs ook wat van gevonden.” Voorts stelde Van Male dat in de regelgeving voor de pgb expliciet staat dat die ook kan worden gebruikt voor het inhuren van mensen uit het sociale netwerk. “Dat kan tegen een lager tarief.”

Juridisch adviseur Bert van ‘t Laar voerde het woord namens zijn Etten-Leurse cliënt die niet op de zitting aanwezig was. “De inzet van mijn clënt is dat de Centrale Raad van Beroep de uitspraak van de rechtbank bevestigt.” Na afloop zei Van ‘t Laar met een ‘tevreden gevoel’ naar huis te gaan.

De uitspraak is op 30 november a.s. Ik ben reuze benieuwd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top