Mannenzorg #mantelzorg4voeter

philip en butlerDe 6 weken lerarenvakantie zijn voorbij. Hij eindigt zoals hij begon. Ook de laatste dag zijn we in het ziekenhuis.
Naast mijn Mantelzorg4voeter heb ik ook een Mantelzorg2voeter om me heen, mijn lieve echtgenoot Philip. Zes weken vakantie waren zes weken intensieve mantelzorg voor Philip. Ik ben toch ook een geluksvogel, realiseer ik me regelmatig met twee van die mannen die zorgen dat alles geregeld wordt.

Ieder doet zijn eigen taak. Butler houdt er niet van als zijn werk afgenomen wordt, dus Philip waagt zich daar ook niet aan. En Butler laat Philip, rustig koken en bakken, sjouwen met glaasjes drinken en nog honderdduizend andere taken doen. Huishouden is niet echt Philips hobby, maar hij doet het toch allemaal maar. Ik vraag Butler om de afstandsbediening, waarop hij gelijk opstaat en vrolijk het apparaatje aangeeft. Hij vindt het gezellig zo met zijn drieën. Als ik iets aan Philip wil geven dan laat ik het door Butler brengen. Voor Butler is dit een opdracht, waar hij enorme lol aan beleeft.

Deze vakantie hadden we anders gepland, maar ziekten en handicaps laten zich niet regelen. Het was bepaald niet makkelijk maar we zijn een sterk trio. Philip, Butler en ik. Voor Philip was het behoorlijk aanbikkelen en niet bepaald een relaxte vakantie.
Ik voel me hier en daar schuldig als ik Philip steeds maar bezig zie met allerlei klusjes, en dan weer met een verhit hoofd uit de keuken zie komen met het zoveelste vers geperste glaasje sinaasappelsap.

butler afstandsbedieningTerwijl Philip zo van vakantie houdt en het heerlijk vindt om er op uit te gaan zijn we nu thuis. Ik stel voor dat hij een weekje met vakantie gaat met een vriend, maar daar wil hij niets van horen. Hij wil mij niet alleen laten. Ik wimpel zijn bezwaren weg, waarop hij zegt, dat hij het helemaal niet gezellig zou vinden zonder mij. Nou dat snap ik wel :)

Ziek zijn, of een beperking hebben dat heb je niet alleen, dat heb je samen, samen met je partner. Dat is niet altijd makkelijk, maar het verrijkt ook je relatie. Ik realiseer me dat ik het getroffen heb met Philip. Hij gaat voor mij door dik en dun en is trots op me. Het raakt me, en het maakt me boos dat ik hem niet een leven kan geven wat zo’n stuk makkelijker zou zijn voor hem. Zoals in het begin, toen ik nog gezond was en we bijvoorbeeld een ticket kochten naar een mooi eiland. We namen een tentje mee, stapten op het vliegtuig en wel zagen waar we sliepen. Nu is dat een heel ander verhaal.
“We komen overal waar je maar wilt’ zegt Philip altijd tegen me. Een nobel streven waar we beiden volledig voor gaan. Maar dan moet wel mijn lijf mee willen werken.
De school begint weer bijna. Als ik aan Philip vraag of hij een beetje is uitgerust zegt hij van wel. En ook dat hij het leuk vindt om weer naar de kinderen te gaan. Hij kan met een gerust hart naar zijn werk, ik ben weer voldoende herstelt zodat ik het alleen met Butler af kan.
We hebben een waardevolle vakantie gehad dankzij de zorg van mijn lieve mannen.

Anita leeft 24 uur per dag met haar hulphond Butler. Anita’s moeder had ms, nu is zij zelf moeder met ms. Daarnaast is ze echtgenote, netwerker, van mantelzorg2voeter naar mantelzorg4voeter, blogger en drijvende kracht achter stichting De Hond Kan De Was Doen. Voor Mantelzorgelijk blogt zij over haar leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top