skip to Main Content

Manifest om verpleeghuizen in tweede golf niet op slot te doen

Een groep van ongeveer zeventig bestuurders in de ouderenzorg en thuiszorg, hoogleraren en andere experts, waaronder Mantelzorgelijk, hebben op initiatief van hoogleraar Anne-Mei The een manifest ondertekend waarin ze oproepen verpleeghuizen niet weer op slot te doen. De ondertekenaars zijn bang dat de verpleeghuizen tijdens de tweede golf van het coronavirus de deuren weer moeten sluiten. Het manifest werd afgelopen zaterdag in Trouw gepubliceerd.

De tweede coronagolf mag niet weer leiden tot een nieuwe isolatie van verpleeghuishuisbewoners. De kwaliteit van leven dreigt opnieuw onder te sneeuwen vanwege de angst voor het virus. Het uitgangspunt van nieuw beleid moet het isoleren van het virus zijn én niet het isoleren van de bewoners. Daarvoor moeten genoeg beschermende middelen en tests beschikbaar worden gesteld.

Afgelopen zaterdag bleken er al 275 zorginstellingen te zijn die met besmettingen kampen. De kans bestaat dat in deze tweede golf, door de waan van de dag, de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners en hun naasten opnieuw aangetast wordt. Dat opnieuw een volledige lockdown dreigt. Dat maakt alle ondertekenaars ongerust, en dat moet kosten wat het kost voorkomen zien te worden.

De initiatiefnemers van het manifest komen met een plan waarbij persoonsgerichte zorg, ondersteuning en de kwaliteit van leven de uitgangspunten zijn. Het voorkomen van gezondheidsproblemen is onderdeel van de kwaliteit van leven, maar kan nooit als enige bepalend zijn, aldus de opstellers.

Ook doen zij een dringende oproep aan bestuurders van verpleeghuizen. Zij moeten niet voor bewoners beslissen om in lockdown te gaan, zoals dit voorjaar (en zelfs nu weer) gebeurde, maar in overleg met hen. En medewerkers moeten met bewoners en hun naasten in gesprek blijven, ook als het moeilijk wordt, stelt het manifest.

Het manifest is opgesteld door onder anderen hoogleraar langdurige zorg Anne-Mei The, bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van stichting Humanitas, schrijver en programmamaker Hugo Borst (Thuis op Zuid), arts en filosoof Bert Keizer en onze gastblogster Fatos Ipek Demir, mantelzorger en oprichter van OMAZ.nu.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X