skip to Main Content

Maak jij al gebruik van e-health apps ?

Toen ik zeven jaar geleden mantelzorger voor mijn vader met Alzheimer werd, bestond het fenomeen e-health jammer genoeg nog niet. Ik heb me destijds werkelijk een versuffing gezocht naar online informatie over mantelzorg en hoe ik de zorg voor mijn vader op een makkelijke manier kon inrichten. Ik had in die tijd behoorlijk wat ballen in de lucht te houden: een gezin met opgroeiende puber, een eigen bedrijf dat lekker floreerde, een fijn sociaal leven en natuurlijk de steeds zwaarder wordende zorg voor mijn vader. Wat ik het meest frustrerend vond? Mijn ellenlange zoektocht naar de meest efficiënte manier om de zorg voor mijn vader op gang te krijgen en houden.
Tegenwoordig gaat het gelukkig een stuk eenvoudiger en wordt online zorg steeds vaker gebruikt, ook in de zorg voor een dierbare. E-health wordt het ook wel genoemd. E-health is handig, want je gebruikt het op het moment dat het jou goed uitkomt. Of dat nou ’s ochtends vroeg of midden in de nacht is. En je hoeft er de deur niet voor uit. Het enige dat je nodig hebt is een computer, tablet of smartphone met een internetverbinding. Zeker voor mantelzorgers is dat naar mijn mening ideaal!

Mantelzorgers kunnen namelijk behoorlijk wat baat hebben bij technologische ondersteuning voor de persoon die ze verzorgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sensoren in het huis van iemand met dementie. Mogelijkheden voor een gesprek met de dokter via de webcam of het kunnen inkijken van gezondheidsgegevens via een beveiligde website. Of wat te denken van een online apotheek voor het snel doorgeven van medicijnen die je dierbare nodig heeft? Super handig toch?

Er zijn ook zorgverzekeraars die bepaalde e-health programma’s en apps aan hun klanten aanbieden. FBTO bijvoorbeeld. Via hun website kun je bijvoorbeeld naar Dokter op zak, een app die je kan helpen als je dierbare kwaaltje heeft waarvan je niet direct weet wat je er mee aan moet. Ik weet niet of ik de enige ben maar bij mij gebeurde dat dus altijd in het weekend, als de huisarts geen dienst had. Met de handige online Dokter op Zak app van FBTO krijg je snel antwoord op je medische vragen. Wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend.

FBTO biedt daarnaast bijvoorbeeld ook een digitaal hulpmiddel dat je kunt gebruiken als je te horen hebt gekregen dat je kanker hebt. Of in de jaren erna. Het is ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) en VUmc in Amsterdam. Je vult een vragenlijst in en je krijgt op die manier persoonlijke adviezen en tips. Oncokompas kijkt daarbij naar je gezondheid, persoonlijkheid en maatschappelijke situatie.
En heb je een aanvullende module Zorg & Herstel van  FBTO Zorgverzekering hebt, dan kun je via het Rode Kruis zelfs 2 online cursussen volgen. Bijvoorbeeld een e-learning reanimatie & AED. Of een e-learning EHBO.

Ik maak tegenwoordig veel gebruik van e-health programma’s. Het bespaart me namelijk tijd, het geeft goed inzicht in de gezondheid en het welzijn van mijn vader en het verlaagt mijn administratieve lasten als mantelzorger. Maak jij al gebruik van e-health apps?

Dit artikel betreft een samenwerking

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X