Lijstjes #mantelzorg

lijstjemzEr leest bijna niks makkelijker dan een lijstje. Overzichtelijk staat alles onder elkaar genoteerd. Iets opzoeken is veel makkelijker dan in een lange tekst en lijstjes schelen je vaak een boel tijd. Lijstjes maken om je hoofd leeg te maken, om orde te scheppen, om prioriteiten aan te geven, en vooral richting te geven. Met een week of maandlijstje mantelzorg je zelfs gerichter en focus je sneller, is mijn ervaring. Ze helpen orde te scheppen in je toch al vaak zo overvolle hoofd. Ik hou ervan, lijstjes!

Boodschappenlijstjes, vakantielijstjes, to-do lijstjes: ik ben altijd al een lijstjes-freak geweest. Vanwege het feit dat ze het leven een klein beetje makkelijker en overzichtelijker maken maar ook omdat ze zo fijn zijn voor het verzamelen van leuke dingen. Door bijvoorbeeld een lijstje te maken van de dingen die je nog moet doen, lijken de taken op papier vaak minder moeilijk of tijdrovend dan dat ze in eerste instantie leken.  Het leuke aan dat soort lijstjes is dat je ze punt voor punt kunt afstrepen. Heerlijk voldaan en soms zelfs euforisch voelt het, als je het laatste punt op je lijstje kunt afvinken. En je ontlast je gedachten door lijstjes te maken, omdat je weet dat je niet alles hoeft te onthouden.

Door de dingen die we willen – maar ook vaak moeten doen – te verzamelen in een mooi notitieboekje, voorkom je dat je overal losse papiertjes door je huis hebt fladderen, die altijd kwijt zijn wanneer je ze nodig hebt. Het maakt je hoofd leeg en leert je prioriteiten te stellen.

Er zijn talloze programma’s waarmee je online een lijstje kunt samenstellen maar er gaat natuurlijk niets boven een handgeschreven papieren lijstje. Weet je niet hoe je een handig ‘persoonlijk’ lijstje moet maken? Online vind je verschillende lijstjes die je kunnen inspireren om je eigen lijstjes te maken: schrijf de thema’s over in je notitieboek en vul ze in.

Nou zijn gewone lijstjes  fijn, maar de allerleukste en lijstjes zijn lijstjes met de ‘de 10 leukste …’, ‘de 25 meest ….’, de 7 dingen die je niet….’, enzovoort. Het geeft je het idee dat je zelfs de meest complexe onderwerpen kunt tackelen, door ze te lezen of liever nog; er zelf een lijstje van te maken. Geweldig toch?!

De komende tijd zullen we op Mantelzorgelijk wekelijks een ‘lijstje’ publiceren. Leuke, gezellige, grappige maar ook zware en serieuse lijstjes, vol tips en informatie. Ik zal er alvast een aantal verklappen: 10 misverstanden over de wmo, 7 dingen die je nooit moet zeggen tegen ouders van autistische kinderen, 15 vmeest gehoorde mantelzorg klachten.. Vanaf volgende week woensdag elke week éen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt !

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top