skip to Main Content

Lijstje: vijf weetjes over mantelzorg

Er kan een periode komen in je leven waarin je niet alleen voor je kinderen moet zorgen, maar ook voor een familielid of je ouders. Deze mantelzorg kan veel van je vragen. Ben je zwaar belast met het zorgen voor een familielid of geliefde? Zorgen voor hulpbehoevende familieleden kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Gelukkig zijn die gevolgen niet altijd negatief. Op dokterdokter.nl kwam ik vijf weetjes over mantelzorg tegen.

  1. Mantelzorgen kan gelukkig maken. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 2.485 mantelzorgers. Een op de tien mantelzorgers wordt gelukkiger van het verzorgen van een naaste, ondanks de zware belasting die mantelzorgers vaak ervaren.
  2. Mannen moeten meer aan mantelzorg doen. De zorg voor (zieke) familieleden en vrienden blijkt nog altijd te veel op de schouders van vrouwen te rusten. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC. Vooral tussen broers en zussen is de verdeling erg ongelijk.
  3. Mantelzorgers lopen een grote kans op overbelasting. Driekwart van alle mantelzorgers ervaart hun zorgtaken als belastend. Circa 13% van de mantelzorgers is overspannen of ziek geworden door de mantelzorg, kreeg conflicten thuis of op het werk en kwam in de knel met de eigen zelfstandigheid.
  4. Bewegen houdt oudere mantelzorger gezond. De gezondheid van ouderen die voor een ander zorgen gaat niet sneller achteruit dan die van ouderen die geen mantelzorg verlenen. Ondanks uitputting en veel stress, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Mantelzorgers bewegen vanwege hun zorgtaken meer en dat compenseert de ongezonde effecten. Mantelzorgers verbranden ruim twee keer zo veel calorieën als de niet-mantelzorgers.
  5. Met autopech langs de weg staan is nooit leuk. Met een rolstoelauto niet meer verder kunnen is nog minder leuk. Daarom introduceert Mezzo samen met Mondial Assistance de Mezzo Pechhulp, speciaal voor mantelzorgers. Mezzo geeft pechhulp bij vervangend vervoer voor rolstoelauto’s en rolstoelbussen. Het is een alternatief voor de Wegenwacht.

Auteur: Ton Bakker

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X