skip to Main Content
Lijstje: 10 Tips Om (mantel)zorg Te Delen

Lijstje: 10 tips om (mantel)zorg te delen

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zijn, een avondje voor jezelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degene voor wie je zorgt.

Mezzo zette de 10 tips in een lijstje:

Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

Tip 1. Vraag mensen in je omgeving om je te helpen. Begin klein en dichtbij. Vraag iemand die je goed kent voor bijvoorbeeld het doen van een boodschap. Hij/zij zal het fijn vinden om te kunnen helpen!

Tip 2. Je kunt bij de gemeente of lokale organisatie voor mantelzorgondersteuning terecht voor hulp en ondersteuning. Ze kunnen ook helpen met praktische vragen, bijvoorbeeld over vergoedingen, belastingen en het regelen van de zorg. Bekijk de organisaties voor mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt.

Tip 3. Zorg je met verschillende mensen voor een naaste? Dan kan een digitaal zorgdagboek of app het afstemmen gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld www.wehelpen.nl en www.sharecare.nl. Op de website van Mezzo vind je nog meer apps en websites.

Tip 4. Vraag aan je verzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden
Ben je benieuwd naar de beste verzekeraar voor mantelzorgers? Houd dan in november/december de website van Mezzo in de gaten. Zij zetten elk jaar de verschillende polissen en vergoedingen voor mantelzorg op een rij.

Tip 5. Draag je als mantelzorger de zorg tijdelijk over aan een ander? Dan spelen er mogelijk vragen door je hoofd als ‘zal het wel goed gaan?’ of ‘wat moet ik allemaal regelen?’ Hieronder vind je nog meer tips over het delen van de zorg.

Even ontspannen

Als je voor iemand zorgt dan kan het fijn zijn om er samen even helemaal uit te zijn. Even uit de sleur van alle dag, en samen ontspannen en genieten. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje, weekje of dagje weg.

Tip 6. Begin op tijd met het zoeken naar een geschikte locatie, want het regelen van samen ontspannen kan tijdrovend zijn.

Tip 7. Informeer bij de recreatie-aanbieder welke mogelijkheden zij bieden en of een vergoeding mogelijk is.

Tip 8. Wissel tips en ervaringen uit met andere mantelzorgers, bijvoorbeeld op de Facebookpagina van Mezzo . Natuurlijk kun je ook terecht bij ons op Facebook, Twitter of rechtstreeks op de website.

Direct hulp nodig?

Nu meteen hulp nodig? Omdat je er even helemaal doorheen zit? Of omdat je bijvoorbeeld ziek bent en de zorg per direct moet overdragen?

Tip 9. Neem contact op met je huisarts en/of organisatie voor mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt.

Tip 10. Bel of mail met de Mantelzorglijn 0900-20 20 496 (op werkdagen van 9-16.00 uur, 10ct/pm)  of naar Sensoor (24/7) op nummer 0900-0767 (5ct per minuut)

Bron:Mezzo.nl

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X