Lijstje: 10 tips om contact te maken met mensen met vergevorderde dementie

Deze week een lijstje van tips voor mantelzorgers voor mensen met dementie. Het is heel zwaar om mantelzorger voor iemand met een vorm van dementie te zijn. De zorg vereist een boel kennis en vaardigheden om contact te blijven houden en om op een fijne manier om te gaan met degene waar je voor zorgt.  Hier een paar tips die je wellicht kunnen helpen:

lijstjemz

  1. Blijf niet ontkennen. Het is heel natuurlijk dat mensen ontkennend zijn ten opzichte van hun dierbare die tekenen van dementie vertonen. Denk eraan dat je daardoor in wezen een juiste diagnose, een eventuele behandeling en een planning voor de toekomst tegen houdt.
  2. Vraag niet: ‘Dat weet je toch?’ Negen van de tien keer weten ze het ook niet. Als ze het zich feilloos zouden herinneren, zouden ze ook geen diagnose dementie gekregen hebben. Vragen of ze zich een gebeurtenis of persoon herinneren wekt vaak frustratie op.
  3. Probeer contact te maken op het niveau van degene waar je voor zorgt. Je wilt waarschijnlijk het liefst op de manier communiceren, zoals je dat altijd hebt gedaan maar dat is vaak niet meer mogelijk. Probeer uit te zoeken in welke fase van de dementie je dierbare zich bevindt en zoek dan op dat niveau contact.
  4. Een goede manier om contact te maken met mensen die al verder in hun dementie zitten .Zoek uit wat een waardevol voorwerp voor je dierbare is en stop het in hun handen,
  5. Contact maken met mensen in de laatste fase van hun dementie. Probeer ze in contact te brengen met kinderen, dieren, muziek of kunst. Deze vier activiteiten maken het vaak mogelijk om contact te leggen. Dit lukt zelfs bij mensen die nog amper of niet meer kunnen praten.
  6. Ga discussie uit de weg en corrigeer niet. Je kunt nooit een argument van een persoon met dementie winnen, dus waag je er niet aan. Spreek hen ook maar beter niet tegen. Ze zullen daardoor alleen maar meer hun hakken in het zand zetten, met alle gevolgen van dien.
  7. Breng geen onderwerpen ter sprake die de persoon met dementie boos en opgewonden maken. Als je weet dat je dierbare bijvoorbeeld opgewonden raakt als je over politiek praat, begin dan maar niet aan zo’n gesprek. Het zal waarschijnlijk uitmonden in een situatie die je liever vermijdt.
  8. Probeer zo snel mogelijk van onderwerp te veranderen als je dierbare boos wordt. Probeer de persoon zoveel mogelijk af te lijden en hun aandacht op iets anders te krijgen, liefst op iets wat ze fijn vinden.
  9. Beeindig je bezoekje niet omdat de persoon je niet herkent. Het feit dat er geen herkenning is wil natuurlijk niet zeggen dat je dierbare het niet fijn vindt om bezoek te hebben. Mensen met dementie kunnen best genieten van gezelschap, ook al weten ze niet wie de bezoeker is.
  10. Hoe moeilijk ook.. Zorg goed voor jezelf! De zorg voor iemand met dementie is behoorlijk zwaar. Zorg dus goed voor jezelf. Dat is niet alleen goed voor jou maar ook voor degene waar je voor zorgt. Je kunt niet goed voor een ander zorgen als je zelf niet goed uitgerust en in goede conditie bent.

Deze lijst  kan nog wel even doorgaan maar het beheersen van deze 10 genoemde tips zal je al een heel eind op weg helpen om het mantelzorgen vol te houden. Ik hoop oprecht dat je er iets aan hebt. Sterkte!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top