skip to Main Content

Lijst van activiteiten voor mensen met dementie

Het is af en toe best lastig om een activiteit te verzinnen, als je bij een dierbare met een (zwaardere) vorm van dementie bent. Gesprekken voeren lukt niet meer en worden veelal eenzijdig. Veel vaardigheden gaan verloren dus die vlieger gaat ook niet meer op. Dus wat doe je dan? Daar heeft Alzheimer Nederland gelukkig iets voor bedacht.

De hersenen aan het werk zetten heeft een positief effect op mensen met dementie. Het aloude ‘rust, roest’ geldt dus ook voor dementie. Veel patiënten en mantelzorgers hebben echter moeite met het vinden van activiteiten. Daarom heeft Alzheimer Nederland ruim honderd activiteiten op een rij gezet. Deze dienen als inspiratie om (samen) activiteiten te ondernemen.

Kies uit zoveel mogelijk categorieën activiteiten die bij jullie passen. Veel activiteiten zijn makkelijk aan te passen aan de mogelijkheden van de persoon met dementie. Zorg ervoor dat de activiteiten niet te zwaar, te moeilijk of juist te licht of te makkelijk zijn. Het belangrijkste is dat je er samen met degene met dementie plezier aan beleeft.

De hersenen aan het werk zetten heeft een positief effect op mensen met dementie. Dat is de conclusie uit 15 onderzoeken naar zogenaamde ‘cognitieve therapie’. Het gaat dan om regelmatig, gevarieerd en op de persoon afgestemd trainen van de hersenen. Dit zorgt ervoor dat het denkvermogen minder snel achteruit gaat. Bovendien heeft dit mogelijk ook een positief effect op gezondheid en kwaliteit van leven.

Doe dus regelmatig iets samen. Onderzoek naar activiteiten bij dementie laat al effecten zien bij 2 maal per week drie kwartier oefenen!

In de volgende link staan 100 activiteiten die Alzheimer Nederland in een handige lijst hebben gezet. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Open dan deze LINK

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X