skip to Main Content

Lida Waterlander blogt voor Mantelzorgelijk: Reizen in een tijdmachine. #breincollectief

Reizen in een tijdmachine. Zo noem ik de gesprekken die ik soms met mijn moeder heb. Eerst moest ik er erg wennen dat ik niet steeds na moest vragen wat ze precies bedoelde want dan sloeg de verwarring toe en was het gesprek voorbij. “Ik weet het ook niet meer hoor” zei ze dan.
Maar op een gegeven moment ging het vanzelf en nu zijn onze gesprekken vaak heel geanimeerd. Soms denk ik nog wel eens “het gaat nergens over” maar ach ik heb ook gesprekken met mensen die niet aan dementie lijden en die gaan ook weleens nergens over.
We hebben het gezellig samen, ze geniet en babbelt volop en dat is heel fijn.
Vandaag hadden we weer zo’ n gesprek.
“Weet jij eigenlijk hoe het met het huis is” vroeg ze? “Jouw huis bedoel je” zei ik “nee dat van mijn vader en moeder. Ik heb begrepen dat ze het aan het verkopen zijn. “O ja vroeg ik. “Ja en dat vind ik wel raar want ik ben daar helemaal niet van op de hoogte gesteld.” “Had wel gemoeten” zei ik. “Dat vind ik ook ” beaamde ze. “Maar wat moet er dan met mijn vader en moeder?” Ik aarzelde even. “Ze leven toch nog wel heh of zijn ze dood?” “Ze leven niet meer” zei ik. “Nou dat is dan maar gelukkig ook voor die mensjes” zei ze “want waar hadden ze dan heen gemoeten?” “Ja dat zou dan een probleem zijn” zei ik.
“En hoe is het eigenlijk met mijn huis dan?”ging ze verder. “Is dat al verkocht” “Ja dat is verkocht” zei ik.
“Mooi dan hoeven we daar niet meer over in te zitten. Ik heb het goed waar ik nu woon en ik kan toch niet meer voor me zelf zorgen en dan staat dat huis er maar wat heb je er dan aan? Jij wou er ook niet in.” “Nee zei ik. “Ik heb al een huis.”
“Zet het geld maar op de bank dan zien we later wel.” “Ja zei ik dan zien we later wel.” Bijna had ik gezegd dat ze over 2 weken 98 wordt.
Heb het gelukkig niet gedaan.
Ze heeft tenslotte nog een heel leven voor zich….

Lida Waterlander
BreinCollect

Avatar

Lida Waterlander

Onderwijsadviseur, ontwikkelaar bij BreinCollectief , meer dan 10 jaar mantelzorger. Passie: op zoek naar de meest gunstige woon- leefsituatie voor MMD

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X