skip to Main Content
Leven Met Je Zieke Partner (1) #tips

Leven met je zieke partner (1) #tips

Een diagnose van een (ernstige) ziekte komt vaak als een donderslag aan heldere hemel en zet je hele leven op zijn kop.  Vanaf dan gaat alles in het teken staan van de behandeling van en de strijd tegen de ziekte. Een ziekte zet heel het leven van een patiënt en dat van de partner op zijn kop. Een relatie kan er dan ook erg onder lijden en in het ergste geval zal er psychologische hulp nodig zijn. Om als koppel te overleven wanneer een van de partners een chronische of ernstige ziekte heeft delen we op Mantelzorgelijk de komende weken de miniserie “Leven met een zieke partner”. Vandaag deel 1.

Relatie in crisis

Een ernstige ziekte legt een enorme druk op een relatie. Zowel voor patiënt als partner vinden er ingrijpende veranderingen plaats. Doorgaans word je overvallen door de ernstige diagnose, waarna je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Je verwachtingen, je dromen, je ambities: alles zal beïnvloed worden door de gevolgen die je ziekte met zich meebrengt. En dit geldt zowel voor de zieke zelf als voor de partner en voor het gezin. Elke handeling, elk plan zal vanaf de diagnose totaal anders zijn dan verwacht.

Invloed van een ziekte

Want een ziekte die erg hard inhakt in je dagelijks leven, betekent een enorme aanpassing. Medicijnen moeten genomen worden op bepaalde tijdstippen, voeding moet vaak passen in een streng dieet, en ook de psychologische gevolgen komen om de hoek kijken. Een depressie, kanker of een chronische ziekte zullen de kracht van een relatie op de proef stellen. En hoe sterk een relatie ook leek voor de gestelde diagnose, na verloop van tijd kan je als koppel uit elkaar gaan groeien, simpelweg omdat alles te zwaar wordt om dragen. In dergelijke gevallen kan psychologische hulp of coaching een oplossing bieden.

Relatie sterker?

Aan de andere kant kan een relatie ook sterker worden door samen beproevingen te doorstaan en een soort van balans te vinden. Die balans kan een extra stimulans zijn die je kan sterken in de strijd tegen een ernstige ziekte. De liefde voor elkaar kan zelfs sterker worden. Ook zieken die geen partner hadden op het moment van de diagnose kunnen gebaat zijn met het ervaren van een nieuwe liefde. De positieve energie die een relatie met zich mee brengt, kan voordelig werken om een zware ziekte te overleven.

Zoals gezegd gaan we de komende weken wat dieper in op dit onderwerp. We hopen dat je de artikelen volgt en er iets aan zult hebben.

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X