“Let op je doorverwijzing”, zegt kankerspecialist #kanker

Richard van Hillegersberg
Richard van Hillegersberg

Je zou denken dat je in Nederland bij elke arts toch in goede handen bent. Maar dat blijkt niet het geval. Sterker nog, er vallen onnodig veel doden onder kankerpatiënten omdat niet-gespecialiseerde artsen per se zelf de behandeling willen uitvoeren.

„Mensen met kanker krijgen in Nederland niet standaard de beste behandeling. Hierdoor wordt een groot aantal patiënten behandeld volgens oude protocollen,” zegt prof. dr. Richard van Hillegersberg van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.

Zorg ondermijnd

Van Hillegersberg wil dat hier snel een einde aan komt en wordt gesteund door patiëntenadvocaat Peter Kapitein. Kapitein heeft eind oktober zijn boek Hoe heeft het zover kunnen komen gepresenteerd. Hierin legt hij systemen bloot die de kwaliteit van de Nederlandse kankerzorg ondermijnen.

„Het maakt echt uit of je in een ziekenhuis komt waar slokdarmkanker 20 keer per jaar wordt behandeld, of in een ziekenhuis waar ze dat 100 keer per jaar doen”, zegt Van Hillegersberg.

„Of en wanneer patiënten worden doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis verschilt per ziekenhuis waar de patiënt zich als eerste meldt. Dit beïnvloedt direct de kans op overleving. Als artsen hun patiënten doorverwijzen komen ze in het goede traject terecht, maar we zien helaas dat veel artsen de behandeling zelf willen doen, zelfs als ze hier nog niet voldoende in gespecialiseerd zijn.”

Verschil in budget

Een andere tekortkoming in de kankerzorg is het verschil in budgetten voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek tussen verschillende kankersoorten.

„Als ik bestuurslid zou zijn van een overkoepelende organisatie zoals KWF, zou ik de balans goed in de gaten houden. Die is nu volledig zoek,” zegt de bekende arts Casper van Eijck, werkzaam bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Andere belangen

Van Eijck startte onlangs een crowdfundingsactie om zelf dan maar geld in te zamelen voor onderzoek naar de effecten van behandeling van alvleesklierkanker met viro-immunotherapie.

Volgens Kapitein staat de patiënt al lang niet meer centraal in de kankerzorg. „Andere belangen, zoals geld, macht, onkunde en onwetendheid spelen de hoofdrol en deze worden aangestuurd door een complex systeem tussen de overheid, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, wetenschap en farmaceutische industrie.”

Bron: metro.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top