#leestip: In gesprek met meneer Alzheimer

In gesprek met meneer AlzheimerIn het contact met de dementerende medemens wordt er vooral ervaren wat er allemaal niet meer is. Het contact dat er ooit was, gaat verloren. Familie en verzorgenden doen hun uiterste best een rechtvaardige zorg te verlenen, maar die (mantel)zorg vreet vaak energie. Bovendien is er steeds het verdriet van het verloren contact met een dierbare. Deze week verscheen het boek In gesprek met meneer Alzheimer, geschreven door Ard Nieuwenbroek (1949).

In dit boek staat niet centraal wat er niet meer is, maar geeft Nieuwenbroek dialogische inzichten in hoe je verbinding kunt maken op basis van wat er nog wel is. Het boek biedt daarmee een vernieuwende en bruikbare kijk op het geven van (mantel)zorg aan mensen met Alzheimer.

Hoe het boek ontstond…
Zeven jaar geleden bezocht Nieuwenbroek voor eerst het verpleeghuis waar hij nog steeds vaak te gast is. Zijn dochter werkte daar toen als verzorgster en hij was door haar verhalen benieuwd geraakt. De bewoners raakten hem meteen. Niet vanwege hun onvermogen om contact te maken, maar veel meer vanwege hun bijzondere wijze om in hun proces van de wereld niet meer (her)kennen, te zoeken naar contact met de dementerende en niet dementerende medemens.

Geestelijke fitness
Nieuwenbroek merkte dat het bezoeken van mensen die dementeren voor hem een soort geestelijke fitness betekent, hij was niet alleen de vrijwilliger die een wandeling maakte of eens langskwam voor een praatje, hij was ook gefascineerd door wat hij van de bewoners terugkreeg. Uitsluitend kunnen praten over het absolute hier-en-nu, dwingt je te concentreren op wat er op dat moment in de communicatie speelt. Hij ervaarde het als een ontdekking dat die ander, die in een proces van dementie is geraakt, in staat blijkt daarbij te helpen!

Nieuw licht
Zo werd Nieuwenbroek een regelmatige bezoeker en zag hoe de liefdevolle verzorgsters ieder op een eigen manier probeerden het leven van de bewoners in kwaliteit te verbeteren. Hij zag soms hun worstelingen, verdriet en woede, ook naar de familie van de bewoners en soms naar elkaar. Kortom: hij kwam in een echte mini-samenleving en mocht daar, als vrijwilliger, deel van uit maken. Vanuit zijn eigen instelling en werkervaring als therapeut heeft Nieuwenbroek een niet te stuiten passie om iets constructiefs bij te dragen aan het welzijn van de bewoners. Hij wil meer dan ‘alleen’ koffie drinken of wandelen, hoewel de waarde van deze activiteiten beslist niet onderschat moet worden. Integendeel, in de benadering in dit boek staat juist het contact van mens tot mens centraal. Vanuit deze benadering, die ook vanuit de theorie wordt onderbouwd, levert hij een praktische bijdrage aan nog meer kwaliteitsvolle zorg voor mensen die dit bij uitstek verdienen. Een boek dat een nieuw licht werpt op het contact met dementerende mensen. Een boek dat de ogen opent van iedereen die te maken heeft of gaat krijgen met mensen die dementeren. De vlotte, herkenbare, praktische en soms humoristische schrijfstijl maken dat dit boek geschikt is voor iedereen die met dementie te maken heeft. Van verzorgende tot zoon/dochter. Van mantelzorger tot kleinkind. Van manager van een zorginstelling tot oud-buurvrouw/man.

Bestellen
Het boek kost 17,95 euro, inclusief verzendkosten. Bestel hier een exemplaar:

Over de auteur
Ard Nieuwenbroek (1949) is werkzaam als trainer/opleider/supervisor en therapeut. Hij is auteur van tientallen boeken over sociaal-emotionele begeleiding.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top