skip to Main Content

Laat negativiteit los!

work-life-balanceIk weet niet hoe jij het ervaart, maar ik heb door al die letterlijke en figuurlijke ‘zorgen” inmiddels enorm verkrampte schouders gekregen. Zo erg dat ik maar weer eens een afspraak bij mijn collega Ria, de massage therapeut gemaakt heb. Toen ze mijn schouders en schouderbladen voelde zei ze: ‘Jeetje Marjolijn, ik voel niet eens een verschil tussen je spieren en je botten!’ Heftig dus en niet zo vreemd dat ik de laatst weken enorm last van hoofdpijn had.. Terwijl ze probeerde de boel weer enigszins los te krijgen hield ze een heel betoog over ontspannen en welke invloed je zelf hebt…

“Heb je wel eens gemerkt dat als je ontspannen bent en open staat dat de inspiratie en creativiteit rijkelijk vloeit. Het wordt makkelijker om oplossingen te bedenken voor uitdagingen. Als je goed naar je eigen leven kijkt zal je dit beamen. Gebeurtenissen en dingen komen moeiteloos naar je toe. Wat toevalligheid lijkt is in werkelijkheid synchroniciteit. Het leven stroomt en het voelt natuurlijk en makkelijk…. als je tenminste zelf niet de deur dicht doet.

Hoe doe jij de deur dicht voor overvloed op elk gebied van je leven, of het nu gaat over materiële zaken, relaties of gezondheid? Door te worstelen.

Elke vorm van negativiteit, verzet, zorgen maken of krampachtige controle proberen te behouden zorgt ervoor dat je jezelf afsluit van die natuurlijke stroom. En overvloed kan dan niet binnen komen. Enkel in die mate waarin jij open bent om te ontvangen. Dit is een universeel principe. Geloof me niet op mijn woord maar kijk zelf hoe dit werkt in je eigen leven. Alleen resultaten tellen.

Je kunt opmerken hoe je lichaam aangeeft dat je jezelf afsluit door verkramping. Het voelt gesloten in plaats van open en verbonden. Zodra je krampachtig de controle probeert te houden kun je dat bijvoorbeeld merken aan een druk in je hoofd, te veel nadenken, chaos of misschien echt hoofdpijn. Het kan zijn dat je voelt hoe je nek en schouders verkrampen. Andere mensen voelen het misschien in hun buik, hun rug of in billen en bekkengebied. Ieder mens heeft zo zijn eigen zwakke plek waar de verkramping het snelst merkbaar is.

Er is een reden waarom dat niet goed voelt: het is niet de bedoeling. Zodra je merkt dat je worstelt, is dit het teken dat je tegen de stroom in aan het gaan bent. En overvloed of wat je ook wil bevindt zich nooit stroomopwaarts. Stop. Tijd de deur open te zetten door te kiezen voor positieve gedachten, ontspanning, overgave, loslaten en vertrouwen.

Elk moment kun je opnieuw kiezen jezelf te openen, fijne gedachte toch?”

Ik heb mezelf voorgenomen haar wijze raad ter harte te nemen. Ik kan het leed van mijn vader nou eenmaal niet allemaal op mijn nek en schouders nemen. Oh ja, ik heb ook meteen weer een vervolgafspraak gemaakt want ik merk dat ik haar hulp best goed kan gebruiken om zen te blijven 😉

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Mooi gezegd en het klopt helemaal. Je gaat als mantelzorger heel snel verkrampen omdat je de regie probeert te houden. Ik heb zelf gemerkt dat het allemaal beter te dragen is als je de dingen gewoon laat gebeuren en je eigen beeld van hoe de dag zou moeten verlopen loslaat. De patient kan zichnnietnaanpassen, dus de beweging moet van mij komen. Dan maar ergens te laat komen, of helemaal niet. Mantelzorg is een snelcursus loslaten voor mij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X