Kwaliteitskader verpleeghuiszorg

Heb je dat nou ook? Dat je zo nu en dan berichten met stellingen op social media ziet langskomen waarvan je denkt: Wat staat daar nou? Afgelopen week bijvoorbeeld; een bericht van Hugo de Jonge over het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis’, het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg waarop bewoners mogen rekenen als zij verhuizen naar een verpleeghuis.

Zoals je in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg kunt lezen zijn oa de volgende punten belangrijk: meer tijd en aandacht voor de bewoners en meer zorgverleners. Juist die punten waar mantelzorgers met een dierbare in een verpleeghuis vaak tegenaan lopen. Ik kan je verzekeren: de vele signalen die we daarover via hulplijnen en emails ontvangen zijn nog steeds niet zo positief als in het bericht van Hugo de Jonge op zijn sociale media:

“De afgelopen jaren is er enorm geïnvesteerd om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verhogen. Meer tijd en aandacht, meer liefdevolle zorg voor bewoners is en blijft de inzet. Dat zien we terug in de laatste voortgangsrapportage van het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis’.

➡️ Bewoners en naasten waarderen de verpleeghuiszorg steeds beter. Zij geven een 8,4 voor de zorg.

➡️ Er gaan steeds meer mensen werken in de verpleeghuiszorg (8.000 werknemers extra in 2020). De totale netto groei is 42.000 werknemers sinds 2017, gemiddeld 18 werknemers extra per locatie.

➡️ Helaas blijft de uitstroom van personeel en het ziekteverzuim hoog. Dat is een groot aandachtspunt

 Waardering:

De waardering van de verpleeghuiszorg wordt volgens de meest recente voortgangsrapportage dus steeds beter? Er borrelen bij mij meteen verschillende vragen op.

  • In welke verpleeghuizen werd dit onderzoek gedaan en wie werden precies geïnterviewd?
  • Hoeveel bewoners  die geïnterviewd zijn hebben een vorm van dementie?
  • Hoeveel van hun mantelzorgers zijn bij dit onderzoek betrokken?
  • Is het toeval dat wij bij Mantelzorgelijk juist heel veel mantelzorgers spreken die wél (vaak serieuze) klachten hebben maar deze, uit angst voor represailles, niet durven te uiten bij de zorginstelling en daarom ons om raad vragen?

In en uitstroom:

Hoe komt men aan een groei van 42 duizend werknemers sinds 2017?

  • Tellen ze dan alle leerlingen mee?
  • Trekken ze de uitstroom van zorgmedewerkers van het totaalcijfer af?
  • Waarom wordt de enorme uitstroom eigenlijk niet met cijfers onderbouwd? Die is namelijk wel echt noemenswaardig.
  • En hoe zit het met al die zieke en overbelaste zorgmedewerkers ? Het ziekteverzuim in het vierde kwartaal 2020 blijkt volgens het CBS sinds 2002 niet zo hoog geweest te zijn, met name onder personeel uit de verpleeghuizen. Het kan niet anders dan dat hoog ziekteverzuim ook invloed heeft op het welzijn van de bewoners.

Coronajaar

Is het gek dat ik juist in dit Coronajaar mijn twijfels heb bij dit voortgangsrapport Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg?

Dierbaren zijn weken zo niet maandenlang in verpleeghuizen opgesloten geweest. We kennen allemaal de verhalen van de lotgenoten over de achteruitgang van hun dierbaren, zo erg dat contact maken nauwelijks nog mogelijk is. Over de eenzaamheid als gevolg van de lockdown en het niet mogen zien van familieleden. Over die treurige isolatie als er tóch weer een medebewoner besmet is geraakt. Over de leuke uitjes en activiteiten die nog steeds zijn afgeschaald. Over de tekorten op de werkvloer. Over het feit dat er in veel huizen door Covid nog steeds te weinig aandacht en zorg is.

Het zijn echt héle serieuze signalen die wij in het afgelopen jaar hebben ontvangen en wij zullen echt niet de enige zijn. Is daar ook rekening mee gehouden in dit voortgangsrapport? Of maak ik nou een denkfout? #durftevragen

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top