Kunst Verlicht – Wilde Paarden: een ontroerend eerbetoon van een beeldhouwster

Deze keer in Kunst Verlicht een interview met de jonge zwitserse kunstenares Tess Dumon, die een traumatische ervaring kon omzetten in kunst.

150720162002-horse-sculpture-1-dumon-exlarge-169

Tess Dumon wist niet of haar broertje levend of dood was. De veertienjarige Louis had zijn hele leven al epileptische aanvallen gehad, maar deze keer leek hij er niet meer uit te ontwaken. “Ik zag hoe mijn moeder zijn levensloze lichaam in haar armen hield” herinnert Tess Dumon zich die traumatische dag twaalf jaar geleden in hun huis in Zwitserland. “Hij had een epileptische aanval, waarbij hij verkrampt en zich in bochten wringt, omvalt en kwijlt. Hij had al vaak zo’n aanval gehad, maar deze keer was er iets niet in orde, mijn broer reageerde niet op onze uitroepen en lichte klapjes” zegt ze. “De tijd leek stil te staan”. Na hem snel naar het ziekenhuis te hebben gebracht maakte de familie afschuwelijke uren door, tot Louis, die ook autistisch was, ontwaakte uit zijn coma.

Kunst als therapie

Deze vreselijke ervaring heeft op de toen twaalfjarige Tess een blijvende indruk gemaakt, waardoor ze kunst ging maken als vorm van therapie. In eerste instantie onderzocht ze de familieverhoudingen door middel van schetsen en tekeningen; het grafisch verbeelden van haar pijn. Daarna ging ze verder met keramiek: ze maakte kleine paardenbeeldjes geïnspireerd op haar broers therapie met paarden.

150721081721-first-painting---copie-exlarge-169
Tess Dumon onderzocht eerst haar relatie met haar broer door middel van schilderijen
150721081711-dumon-tess-77-medium-plus-169
Het keramische werk van Dumon was ook een poging om te gaan met haar traumatische ervaringen.

“Ik wist niet hoe ik met hem moest communiceren. Hij kon helemaal niet praten. Totdat ik hem bezig zag met paardentherapie. Paarden staan er bekend om dat ze contact kunnen maken met gehandicapte en getraumatiseerde mensen. Ik heb eerst alleen maar geobserveerd en toen ik begon als kunstenaar werd dat het centrale thema in mijn werk. Therapie waarbij men door paarden wordt begeleid is een populaire behandeling voor mensen met uiteenlopende psychologische storingen, van depressies tot fobiën. De Amerikaanse Autisme Spectrum Disorder Foundation is van mening dat autistische kinderen baat kunnen hebben bij paardrijden. Louis, nu zesentwintig jaar, gaat al tien jaar naar Genève voor paardentherapie. “Het voelt als de juiste plaats voor hem. Hij wordt er rustig van” zegt ze. “Hij praat niet, maar hij voelt zich beter wanneer hij met paarden is dan als hij alleen is. Normaal ademt hij zwaar en hij kan ook heel hyper worden, maar bij de paarden heeft hij daar geen last van en is hij rustig”. Dumon was eigenlijk van plan om een opleiding zakelijk management te doen maar haar ouders hebben haar gestimuleerd om door te gaan in de creatieve sector. “Ze namen me heel vaak mee naar musea” zegt ze.

150721165149-horse-sculpture-dumon-7-exlarge-169

Magisch

Tijdens haar studie aan het Central Saint Martins College of Art and Design in London maakte Dumon veel grotere sculpturen, waaronder haar prijswinnende afstudeerproject Stabat Mater (Lorasifar, Depakin, Tegretol & Circadin), haar meest gewaagde artistieke antwoord op de epilepsie van haar broer. De titel van het werk refereert aan de middeleeuwse latijnse hymne over Maria’s lijden bij de kruisiging, met tussen haakjes de vier medicijnen die Louis kreeg toegediend vanwege zijn epilepsie. De vier paardsculpturen, geheel vervaardigd van kippengaas, werden vorig jaar in het atrium van het Central Saint Martins College opgehangen. “Wat ik mooi vind aan het kippengaas is dat je erdoorheen kunt kijken. Daar wordt het werk transparant en licht van. Ik vond het echt een mooi idee om de werken te laten rondvliegen in de ruimte. Het had een magisch effect, iedereen was onder de indruk. De vierentwintigjarige Tess is nog bezig met haar masters degree op het Londonse Royal College of Art, maar haar werk begint ook buiten de artistieke kringen al opzien te baren.

150721082317-tumblr-n6cxzdtyz71rtjio2o1-1280-exlarge-169

150721164954-horse-sculpture-5-exlarge-169

Dumon weet nog niet wat de toekomst zal brengen. Ze verwacht in ieder geval dat ze het paardenthema zal voortzetten in een bepaalde vorm, vooral omdat het helpt om ‘autisme’ meer aandacht te geven. “Paarden zijn in zekere zin mijn handtekening. Ze vertalen mijn relatie met mijn broer, de manier waarop ik hem zie en de manier waarop hij communiceert met de wereld” zegt ze. “Ik word heel gelukkig als mensen me naar mijn werk vragen en me laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in mijn broer en in autisme in het algemeen.”

150721081751-image1-exlarge-169

Meer informatie over Tess Dumon:
https://thestrandgallery.wordpress.com/2014/08/14/spotlight-tess-dumon/
http://themighty.com/2015/07/how-her-brothers-seizure-inspired-her-award-winning-sculpture/
https://instagram.com/tessdumon/

Bron: CNN. Interview door Matthew Knight.

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top