Kunst Verlicht – On Golden Pond

We hebben een nieuwe rubriek op Mantelzorgelijk: ‘Kunst Verlicht’. De film “On Golden Pond”,  een klassieker, voldoet aan alle elementen die een film tot een kunstwerk maken en dat begint al met het prachtige intro van deze film.

Het verhaal van On Golden Pond, een film uit 1981 geregisseerd door Mark Rydell, gaat over een ouder echtpaar dat terugkeert naar hun vakantiehuis aan een meer  voor een lang zomerverblijf. Tijdens de vakantie lijkt Norman, gespeeld door Henry Fonda, steeds meer last te krijgen van geheugenverlies. Dat begint ermee dat hij de personen op een familiefoto in het huis opeens niet meer herkent. Norman heeft het moeilijk met zijn leeftijd en uit dat door steeds maar weer te mopperen over ouderdom en de dood. Zijn tachtigste verjaardag komt eraan, en dat maakt hem angstig en chagrijnig.

Het paar krijgt bezoek van hun dochter Chelsea (gespeeld door Jane Fonda) die haar verloofde en zijn zoon Billy van dertien aan haar ouders komt voorstellen. Chelsea praat met haar moeder Ethel (gespeeld door Katherine Hepburn) over haar moeilijke relatie met haar vader en vraagt of Billy een tijdje bij hen kan blijven in het vakantiehuis – zodat zij en haar verloofde Bill een tripje naar Europa kunnen ondernemen. Haar vader vindt het goed maar in de eerste instantie kan hij niet goed overweg met de jongen en maken ze steeds ruzie. Later ontstaat er een ontroerende vriendschap tussen hen.

Dave Grusin (26 juni 1934) is Amerikaans componist, arrangeur en pianist. Hij componeerde onder andere de muziek voor films als The Fabulous Baker Boys, Tootsie, the Graduate en On Golden Pond. Samen met de overige creatieve bijdragen aan de film is de muziek er mede verantwoordelijk voor dat “On Golden Pond” zo’n uitmuntend voorbeeld van filmkunst is geworden. De gevoelige filmmuziek van Dave Grusin versterkt de vele kleuren in de film, en zorgt ervoor dat iedere nuance in de beeldenrijkdom en het drama extra naar voren komt.

De componist schrijft een deel van het succes van de muziek in alle bescheidenheid toe aan het feit dat er, zoals hij het omschrijft “in de film ruimte was voor muziek, en dat er ruimte was voor de muziek om te ademen. De muziek kon daarom een vanzelfsprekende en aangename plek in de film vinden.” Onder de prachtige beelden van het meer en de dieren die er wonen klinkt de eenvoudige maar ontroerende melodie van het “On Golden Pond”-thema als een tedere inleiding voor de aankomst van de hoofdrolspelers bij het meer.

Deze film is nog verkrijgbaar in diverse online winkels. Een aanrader voor alle mantelzorgers en liefhebbers van Amerikaanse filmklassiekers!

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top