skip to Main Content

Kunst Verlicht – Het verhaal van een afscheid, onderdeel van Focus op Dementie en Geheugen in De Brakke Grond.

‘Wij twee samen’ van Ephameron is een aangrijpende strip over haar vader, die op vrij jonge leeftijd dement geworden is. Bijna vijf jaar lang tekende, knipte en plakte zij op haar zolderkamer aan dit opus magnum. 

De vader van Ephameron (nom de plume van Eva Cardon) was een energieke hoogleraar kunstgeschiedenis aan de KU Leuven. Tot hij op zijn 56ste getroffen werd door afasie en dement werd. ‘Wij twee samen’ zijn de laatste zinvolle woorden die hij tegen haar sprak. Zij zijn meteen ook de titel van de strip. In ‘Wij twee samen’ legt Eva Cardon het ziekteproces van haar vader vast. Voor zichzelf en voor haar moeder en zussen, die beslisten om de vader thuis te verzorgen, en voor alle anderen die hetzelfde meemaken. Als troost, dat ze niet alleen zijn. Ephameron vertelt het verhaal vanuit drie standpunten: dat van de vader die langzaam aftakelt, dat van de familie en dat van de taal die hij langzaam verliest. Voor elk van drie standpunten heeft ze een ander schrift ontwikkeld. Het laatste is gebaseerd op het handschrift van haar vader, dat ze probeert te reconstrueren. Eva Cardon vertelt het verhaal in haar typische collagestijl. Daarbij maakt ze graag gebruik van materialen die tijdelijk zijn, zoals een soort blauwpapier dat bruin wordt door de zon, en heel veel plakband, die op termijn verduurt. Het kleurenpalet is tot een minimum beperkt (vooral wit, grijs, bruin en zwart) met een maximaal effect.

Ephameron (geboren in 1979 als Eva Cardon) studeerde illustratieve vormgeving en schilderkunst en doceert aan verschillende kunsthogescholen in Vlaanderen. Haar pseudoniem Ephameron refereert naar de vluchtigheid en veranderlijkheid in het leven. Zij toont in haar werk een onbevangen en indringende kijk op de wereld om haar heen en doet zo verslag van de intieme, onopvallende drama’s die een mensenleven vormen. Haar bekroonde website is sinds 2000 een groeiend experimenteel dagboek van haar uiteenlopende activiteiten. Zij tekende en schreef een teder autobiografisch verslag over de manier waarop de ziekte van haar vader – primair progressieve afasie – zijn omgeving raakte. In haar typerende collagestijl vertelt Ephameron een aangrijpend verhaal waarin woord en beeld elkaar aanvullen.

START EMBEDCODE

EINDE EMBEDCODE

van zaterdag 26 september tot en met zaterdag 7 november 2015 is de expositie “Mijn vader is de taal kwijt” te zien in Vlaams Cultuurhuis “De Brakke Grond” in Amsterdam. In de expositie begeef je je in een labyrint van de originele collages, een beeldverhaal waarin woorden langzaam hun betekenis verliezen. Met speelse, confronterende beelden neemt ze je mee in het langdurige proces van loslaten.

Van 30 november tot 5 januari is de expo Wij Twee Samen ook te zien in de Centrale Bibliotheek van Den Haag.

(On)voltooid Verleden Tijd

In de expositie (On)voltooid verleden tijd beproeven illustratoren en schrijvers samen de grenzen van het beeldverhaal. Complementair aan de expositie Wij Twee Samen vroeg Ephameron anderen om het thema dementie te verbeelden. Ze stelde zes duo’s samen van schrijvers en illustratoren. Met werk van Arnon Grunberg & Ephameron, Roderik Six & Isabelle Vandenabeele, Max Temmerman &  Ilah, Peter Holvoet-Hanssen & Frederik Van den Stock, Stijn Vranken & Martha Verschaffel,
 Maartje Wortel & Wide Vercnocke.

Op donderdag 22 oktober staat de luisteravond Luister in het Duister helemaal in het teken van gemeenschappelijke herinneringen, vergeten en teruggevonden geluiden. Lees meer

Kijk op de website van De Brakke Grond voor meer informatie over deze expositie en meer over “Focus op Geheugen en Dementie” exposities en themaprogramma’s in De Brakke Grond.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam
+31 (0)20 622 90 14 (niet voor kaartverkoop)
info@brakkegrond.nl

bronnen: cobra.canvas.be – de brakke grond

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X