Kunst Verlicht

In de documentaire “Jan” verliest de vader van Michelle Hoekstra door zijn Frontotemporale Dementie de grip op onze wereld. Zijn familie doet er alles aan om nog in contact met hem te blijven.

Rens Christiaansen (Regisseur/schoonzoon Jan):

Mijn schoonvader, Jan Hoekstra, lijdt aan de ziekte Frontotemporale Dementie (FTD) en zal daar uiteindelijk aan overlijden. FTD is een vorm van dementie waarvan de hoofdsymptomen zijn dat de persoonlijkheid verandert, het inlevingsvermogen en in eigen handelen afneemt, de overlevingsdrang verdwijnt en er geen ziektebesef is. Het is een ziekte die vaak in het begin stadium onopgemerkt blijft. Mede omdat FTD een uiterst zeldzame ziekte is en door het ontbreken van een ziektebesef bij de patiënt zelf wordt de ziekte vaak pas laat gediagnosticeerd.

Door de ziekte vervreemde Jan langzaam van zijn familie. De familie begreep op een gegeven moment dat er iets goed mis was maar wat Jan precies mankeerde was moeilijk te achterhalen. De diagnose FTD kwam dan ook als een klap en gooide alle emotionele banden die de familie met Jan had omver. In deze tijd leerde ik mijn vriendin en haar vader kennen. We hadden lange gesprekken over zijn ziekte. Ze was vaak verward, boos en voelde zich machteloos over de ziekte van haar vader. In de loop der tijd heb ik haar zien groeien en leren leven met de ziekte van haar vader. Ze speurde forums af over FTD en kwam mensen tegen die in dezelfde verwarring en machteloosheid leefden. Er was grote behoefte om ervaringen te delen en inzicht te krijgen in deze ziekte. Hierdoor ontstond het idee om een film te maken. We kunnen hiermee Jan de kans geven om de wereld nog één verhaal te vertellen. Een verhaal dat gaat over onvoorwaardelijke liefde en verlies.

Michelle Hoekstra (1987, Hellevoetsluis) dochter van Jan, is na het behalen van haar HAVO diploma begonnen aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Daar volgde ze de richtingen Audiovisuele Vormgeving en Animatie. Uiteindelijk zocht ze naar een meer gespecialiseerde richting binnen de filmwereld en deed daarom toelating aan de Nederlandse Filmacademie, richting productie. In juli 2014 studeerde Michelle af aan de Filmacademie te Amsterdam.

In Juni/Juli 2015 heeft deze promotiefilm op Voordekunst.nl gestaan en hebben ze dit project met 124% succesvol gefinancierd gekregen. Vanaf augustus 2015 zijn ze begonnen met het draaien van de film. Wanneer hij klaar zal zijn is nog onbekend.

Regie – Rens Christiaansen
Productie – Michelle Hoekstra & Hanne Sinninghe
Cinematografie – Emo Weemhoff
Geluidsopname – Freek Huijs
Montage – Inèz Poortinga & Lot Rossmark
Geluidsontwerp & mixage – Django Kroon & Tijn Hazen
Muziek – Ella van der Woude
Vormgeving – Jolien van Hassel

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top