skip to Main Content
Erop Uit – Tussen Ziek En Beter

Erop Uit – Tussen ziek en beter

Verhalen uit het Emma Kinderziekenhuis 1865-2015

Ziek zijn en weer beter worden: het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Dat was het allerminst 150 jaar geleden, toen het Emma Kinderziekenhuis werd opgericht. Het Emma is in de loop der tijd veranderd van ziekenhuisje voor arme, Amsterdamse kinderen tot een gespecialiseerd academisch kinderziekenhuis. Er zijn ontelbaar veel kinderen verzorgd. Sommige overleefden hun ziekte niet, anderen gelukkig wel. Maar dapper waren ze allemaal.

Achtergrond

Het kinderziekenhuis werd in 1865 opgericht als het Amsterdamsche Kinderziekenhuis aan de Oudezijds Achterburgwal, midden op de Wallen. Initiatiefnemer was armendokter Dr. Samuel de Ranitz (1834 – 1913). Het ziekenhuis werd gerealiseerd dankzij giften van Amsterdamse particulieren. Er waren twaalf bedden beschikbaar, uitsluitend voor arme, zieke kinderen. In 1872 verhuisde het Kinderziekenhuis naar nieuwbouw in de Sarphatistraat, waarna het zevenentwintig jaar later werd vernoemd naar beschermvrouw koningin Emma. In 1970 werd het ziekenhuis verbonden aan de Geneeskundefaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA), om uiteindelijk in 1988 te verhuizen naar de huidige locatie: in het AMC, aan de rand van de stad.

Verhalen, verdieping en ontmoeting

In de tentoonstelling Tussen ZIEK en BETER staan verhalen van acht kinderen uit 150 jaar Emma Kinderziekenhuis centraal. Hun persoonlijke verhalen geven inzicht in hun belevingswereld en hun tijd. Waarom waren ze opgenomen? En hoe vonden ze het om in het ziekenhuis te liggen? Met audio, video of animatie wordt de geschiedenis van elk kind verteld. Bij elk bed en kind wordt aandacht besteed aan de desbetreffende ziekte, de symptomen en de behandeling ervan (vroeger en nu). Elk kind leed aan een andere ziekte of aandoening, steeds min of meer gerelateerd aan het tijdvak waarin het kind in het ziekenhuis lag. De medische uitleg wordt natuurlijk gedaan door de ‘tentoonstellingsdokter’. Daarnaast wordt elk van de verhalen en ziektes gekoppeld aan een aanvullend thema. Verdieping is er door aandacht voor de medische kant van het verhaal, koppeling van heden en verleden en thematische onderwerpen zoals o.a. vaccinatie, erfelijkheid en hygiëne.
De rondleiders in de tentoonstelling zijn zelf onder behandeling geweest in het Emma. Zij zijn het bewijs dat het mogelijk is om met een (chronische) ziekte deel te nemen aan de maatschappij.

Emma Kinderziekenhuis, 1948. Foto: Eva Besnyö/MAI

Met audio, video of animatie wordt de geschiedenis van elk kind verteld. Bij elk bed en kind wordt aandacht besteed aan de desbetreffende ziekte, de symptomen en de behandeling ervan (vroeger en nu). Elk kind leed aan een andere ziekte of aandoening, steeds min of meer gerelateerd aan het tijdvak waarin het kind in het ziekenhuis lag. De medische uitleg wordt natuurlijk gedaan door de ‘tentoonstellingsdokter’. Daarnaast wordt elk van de verhalen en ziektes gekoppeld aan een aanvullend thema.

Verdieping is er door aandacht voor de medische kant van het verhaal, koppeling van heden en verleden en thematische onderwerpen zoals o.a. vaccinatie, erfelijkheid en hygiëne.
De rondleiders in de tentoonstelling zijn zelf onder behandeling geweest in het Emma. Zij zijn het bewijs dat het mogelijk is om met een (chronische) ziekte deel te nemen aan de maatschappij.

Educatie

Er wordt een speciaal educatief programma ontwikkeld voor de bovenbouw Basisonderwijs en de onderbouw van het Voortgezet onderwijs. E is een educatieve website in ontwikkeling, die geschikt is voor digibord of tablet. Ook wordt er een voorbereidende les en verwerkingsles voorbereid en komt er een docentenhandleiding. Het lespakket sluit aan bij verschillende kerndoelen. Het programma sluit aan bij o.a. de vakken Mens en Maatschappij, Kunstzinnige oriëntatie (PO) en Mens en Natuur, Mens en Maatschappij en Kunst en Cultuur (VO)

De tentoonstelling is te bezichtigen van 27 augustus tot 15 november 2015 in het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32.  kosten: gratis. Voor scholen tussen 9:00 en 14:00, op maandag t/m vrijdag
voor: bovenbouw PO en onderbouw VO. Voor meer informatie en aanmeldingen: educatie@stadsarchief.amsterdam.nl

Meer algemene informatie over deze tentoonstelling kunt u vinden op: http://stadsarchief.amsterdam.nl/onderwijs/emma_kinderziekenhuis/#3IKh

 

Het Emma Kinderziekenhuis, foto door Eva Besnyö, 1948

Eva Besnyö (1910-2003) werd geboren in Boedapest, maar leefde sinds 1932 in Nederland. Voor de oorlog maakte ze veel portretten. Ook had ze belangstelling voor architectuurfotografie. In het begin van de jaren zeventig legde ze veel acties vast van de feministische groep Dolle Mina. Maar wat ze ook fotografeerde, het had altijd sfeer, zelfs deze wachtkamer. Haar archief wordt beheerd door het Maria Austria Instituut, net als het Stadsarchief gevestigd in gebouw De Bazel.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Avatar

Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X