skip to Main Content
De Knapper #AdelheidRoosen #Mam #AlzheimerFluisteren

De Knapper #AdelheidRoosen #Mam #AlzheimerFluisteren

Als ik je kamer binnenkom, word ik gek van geluk. Je hebt al je kleding uit alle kastjes gehaald en uitgestald. Van gespreid op de grond tot in de vensterbank, over het serviesje en een kanten bloesje in de prullenbak met hangertje en al. Je staat zielstevreden te midden van dit alles, en zegt; ‘O ben jij d’r ook. Fijn. Help me een plantje.’ (van ‘help me een plantje’ kan m’n dag al niet meer stuk).

Ik kan het niet laten om ‘help me een plantje’, de hele dag te pas en te onpas te gebruiken. Het lijkt er vandaag op alsof je even totaal gevitaliseert bent. Je twinkelt en praat als een bezetene. Roept meteen ‘koffie’, -dat doe je standaard als je mij ziet-. Als ik terugkom met 2 bekers, lig je aangekleed in bed. ‘Heerlijk. Voor koffie kom ik d’r uit.’ Je slaat de dekens weg, en stapt uit bed alsof je daar al uren lag. Je bent in zo’n bui dat mijn mondhoeken niet naar beneden te hameren zijn van vreugde. ‘Heb jij een fiets?’ vraag je. ‘Ja Mam’. zeg ik. ‘Ja de mijne. Je hebt mijn fiets gepikt’.

Ik sta nog steeds met die 2 bekers dampende koffie tussen die uitgestalde kast en ben sprakeloos. Zo’n dialoog verzin je niet. Ik stamel ‘eh… nee ik heb zelf een …’ maar verder kom ik niet, jij onderbreekt, ‘Ja ja, jij bent een dief. Ik wist het wel. Gebraaf je eens.’ … even stil en dan … ‘We gaan naar de knapper’. Ik zeg, -ik kan t niet helpen- ‘Mam, ik gebraaf me, en help je een plantje op weg naar de knapper’. Ik pak m’n telefoon om de foto te maken. Ondertussen duid jij me waar de gaten in je hoofd zitten. Je bedoelt de eerste kale plekken waar je haar wegvalt. Juist. Daarom moet je naar de knapper.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van ‘loslaten en genieten’.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X