Kleine succesjes #autisme #zorgintensiefkind

Wat kun je als ouders van een autistisch kind toch blij zijn met kleine succesjes. Naast Jose van Ons Tweede Thuis, die ons al jaren bijstaat met tips en instructies bij de opvoeding van Christy hebben wij sinds kort ook hulp via STG Stichting Gehandicapten Thuiszorg. Via STG hebben wij nu een vrijwilligster die in de weekenden 2-3 uur met Christy doorbrengt. Het geeft ons even lucht om even iets samen of met Nora te doen. Er was gelijk een klik tussen Christy en Laura. Of het komt dat Laura ook indo is weet ik niet maar het is verbazingwekkend wat Laura bereikt met Christy. Toen wij gisteren thuis kwamen liet Christy vol trots zien dat ze een kleurplaat had gekleurd, dat is op zich niet bijzonder, wat deze kleurplaat bijzonder maakte was dat Christy keurig binnen de lijntjes was gebleven. Dat was eerder nooit gelukt. Zo’n succesje geeft hoop. Het geeft aan dat met heel veel geduld en individuele aandacht er toch nog kleine stapjes gemaakt kunnen worden.
Bij Nora dachten wij op 10 jarige leeftijd nog helemaal niet na over de toekomst. Dat is bij Christy wel anders. Hoe gaat dat straks met haar. Zal ze ooit zelfstandig kunnen wonen. Zal ze ooit werk vinden, allemaal vragen waar je je mee bezig moet houden. Zal er een deel in de hersenen zo goed gaan werken zodat ze misschien toch iets kan bereiken? Vragen waar geen antwoorden op zijn. Autisten hebben vaak een speciale gave, zijn creatief of muzikaal. Of hebben een buitengewoon talent in rekenen. Christy is zeer punctueel. Als je zegt we gaan om zes uur eten maar het eten is om kwart voor zes al klaar zal je tot zes uur moeten wachten voordat er gegeten wordt. Dus dat is een gave die bij de KLM goed zou passen. Het is natuurlijk heel knap dat je een legpuzzel met de achterkant kunt maken maar ik zie daar nog niet snel een beroep bij. Nu we zien dat we toch weer kleine stapjes maken hebben we toch weer hoop dat er zich iets openbaart waarmee Christy iets zou kunnen bereiken. Voor nu is het vooral belangrijk dat het een vrolijk en gelukkig kind is, en dat is ze. Dat is de basis waarmee ze zich verder kan ontwikkelen.
Een ander grappig fenomeen bij Christy is dat ze alles letterlijk neemt. Zo keek ze naar Dora die naar de voet van de berg moest waarop Christy vroeg: waarom heeft die berg geen schoen aan? Of toen ik aan Christy vroeg, toen ze weer eens bij ons in bed kroop, wil je nu eens in je eigen nest slapen? Als antwoord kreeg: nee want ik ben geen vogel. 😄
Autisme is heel ingewikkeld maar wijst je soms ook op de eenvoud van het leven. En dat is wat Christy ons dagelijks doet beseffen.

15036433_1323577254341577_8023757409031657305_n

Kees Hoekstra is vader van Chrystel, die autisme heeft. Op zijn Facebookpagina ‘ Ik heb een autistisch kind ‘ schrijft Kees regelmatig over zijn ervaringen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top