Mijn kind heeft dementie (kijktip)

Roy en Roan waren nog geen dertig jaar oud toen zij dementie kregen. Een enorme klap voor hun familie en henzelf. Psychologen Klaas Jansma en Pieter Wolswijk maakten een film met de titel ‘Mijn kind heeft dementie’ over Roy en Roan en de zoektocht van hun families naar een goede behandeling en diagnose.

Als je denkt aan jonge mensen met dementie, dan denk je meestal aan mensen tussen de 40 en 65 jaar. Dat dementie ook voorkomt bij mensen die nog maar begin 20 zijn, zoals bij Roy en Roan, is veel minder bekend. Ook bij hulpverleners. De ziekte wordt dan ook vaak pas laat ontdekt. Bij zulke jonge mensen wordt vaak eerst aan andere oorzaken gedacht. Aan een depressie of andere psychische problemen. Maar ook als de diagnose eenmaal is gesteld, lopen ouders tegen barrières aan: waar vind ik een goede opvang en behandeling voor mijn kind? Met de film hopen de filmmakers dan ook meer bekendheid te geven aan dementie bij deze zeer jonge mensen zodat de mogelijkheden voor diagnose en behandeling groter worden.

Over de films
Bij Roy (29) komen de eerste ziekteverschijnselen naar boven als hij begin 20 is. Een aantal jaar later krijgt hij de diagnose Frontotemporale Dementie (FTD). Roy heeft geen controle over zijn gedrag, hij zegt en doet wat in hem opkomt. Met veel moeite vinden zijn ouders een goede opvang voor hem.

Roan (32) is enig kind van een alleenstaande moeder. Ze hebben een hechte band met elkaar. Vanaf zijn 20e verandert zijn gedrag, maar pas 12 jaar later wordt duidelijk dat Roan de Ziekte van Alzheimer heeft. Ook krijgt hij parkinsonisme. Zijn moeder zet alles in om hem thuis te kunnen blijven verzorgen.

Over de makers

Klaas Jansma is GZ-psycholoog en actief in de Landelijke FTD expertgroep. Pieter Wolswijk is ouderenpsycholoog en freelance filmmaker. Eerder maakten zij de film Ontregeld, een drieluik over het leven met Fronto Temporale Dementie (FTD).

Bestellen

Een dvd kost € 20,-. Per bestelling komen er € 2,50 verzendkosten bij (tot een maximum van 2). Je kunt een bestelling doen door het bedrag over te maken op IBAN NL97ABNA0970525427, t.n.v. K.R. Jansma te Doetinchem. Vermeld hierbij duidelijk je NAAM en ADRES (stuur voor alle zekerheid ook uw adresgegevens naar Klaas Jansma: klaasjansma@outlook.com) en het aantal exemplaren dat je wenst te ontvangen.

 

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top