Kim zingt liedjes voor mensen met dementie

Voor haar project Vergeet-mij-liedje zingt Kim Erkens liedjes voor mensen met dementie. De herinnering aan muziek blijft bij hen het langst onaangetast. Kim  kwam voor het eerst in aanraking met dementie toen haar oma aan de ziekte leed. Ze merkte dat sommige familieleden het toen moeilijk vonden om met haar oma om te gaan: “Ze vertelde soms gekke dingen of haalde in het openbaar haar kunstgebit uit haar mond. Mijn oma veranderde van een strenge, harde vrouw in een kwetsbaar vogeltje zonder filters.”

Volgens Kim moeten we de veranderingen omarmen en er in mee gaan, in plaats van ons ertegen te verzetten. Want zo ontstaan intieme momenten: “De hardere afstandelijke oma van voorheen had mij dit niet kunnen laten zien.”

Kim maakt al jaren muziek maar heeft nog nooit zoveel hartverwarmende reacties gekregen als bij dit project: “Wat ik erg mooi vond, en niet direct had verwacht, is dat bij de expositie familieleden andere bezoekers wezen op ‘hun’ familielid. Ze waren trots op ‘mijn oma’ en ‘mijn vrouw’. Heel ontroerend. Het is bijzonder contact te kunnen maken met deze ouderen. Ook hun familieleden vinden het project waardevol. Zij nemen vaak al jaren afscheid en zoeken naar manieren om hem of haar te bereiken.”

Vergeet-mij-liedje is een persoonlijke, muzikale ontmoeting tussen Kim en iemand met dementie. In gesprek met familie gaat ze op zoek naar een lied met een bijzondere betekenis of herinnering. Kim zingt dit lied speciaal voor deze persoon. Dit levert muzikale, ontwapenende soms emotionele en soms grappige ontmoetingen op. Zij legt de ontmoetingen vast op video. Een Vergeet-mij-liedje stimuleert de herinneringen van de oudere en creëert een nieuwe, unieke herinnering en aandenken voor familie.

Doel

Kim: “Naast de waarde die de portretten voor familie van de geportretteerden hebben, wil ik laten zien dat mensen met dementie de kracht hebben om jou te raken. Maar ook dat ze net als jij en ik deel zijn van onze samenleving. Hun ongepolijste manier van communiceren kun je als kwetsbaar maar ook als inspirerend zien.”

 

Wil je een Vergeet-mij-liedje aanvragen? Dat kan (kosteloos)! Mail naar vergeetmijliedje@gmail.com

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top