Kijktip: Roosen en Borst #dementie

Misschien heb je deel 1 van Roosen en Borst al gezien  afgelopen week? Ik keek via uitzending gemist en heb inmiddels via NPO Start alle afleveringen vooruit zitten kijken. Wat een  akelig herkenbaar maar mooi en leerzaam programma weer van Adelheid Roosen en Hugo Borst. Ik vind serieus dat iedereen, ongeacht of je nou mantelzorger bent of niet, deze serie zou moeten kijken. Het geeft een goed inkijkje in de leefwereld van mensen met een vorm van dementie en hun naasten.

Adelheid Roosen en Hugo Borst slaan, na In De Leeuwenhoek en Thuis op Zuid, weer opnieuw de handen ineen voor een serie over – hoe kan het ook anders bij dementie  – afscheid nemen. Want vanaf het moment dat je de diagnose krijgt, is je leven een groot en langgerekt afscheid. Rouw bij leven, waarbij je elke keer afscheid moet nemen van wéér iets anders: van je dromen, van wie je was, van je geliefden, en uiteindelijk van het leven zelf.

Bij afscheid hoort rouw. Maar wanneer begin je daar dan mee, met dat rouwen? En hoe doe je dat dan bij een ziekte die zo stiekem en vaak onverwachts je leven binnensluipt en meestal lang duurt? En wat betekent dat dan voor degenen die afscheid moeten nemen van jou?  Roosen & Borst volgden onder andere de 52-jarige Joris, die op zo’n jonge leeftijd al dementie heeft maar nog droomt van trouwen en verre reizen maken. Ook ontmoeten  zij Tonny die geplaagd wordt door schuldgevoel omdat ze haar vader met dementie eigenlijk naar een verpleeghuis moet brengen. En naast oude bekenden uit In de Leeuwenhoek en Thuis op Zuid zien we Cheryll, die haar leven omgooit om 24 uur per dag klaar te staan voor haar vader.

 

En heel interessant maar tegelijkertijd voor mij ook weer zó herkenbaar als kind van een vader met Alzheimer: Adelheid en Hugo ondernemen in deze serie ieder hun eigen zoektocht: hoe willen zij het afscheid  ‘aangaan’ als Alzheimer hén treft, zoals het ook hun moeders trof? Gaan ze all the way of hopen ze het lot voor die tijd een handje te helpen? Wel of geen euthanasie en wanneer dan? Op hun eigen onnavolgbare wijze proberen zij ieder voor zich alvast te anticiperen op die ongewisse toekomst; hun gedachten daarover liggen ver uiteen.

Ik zeg kijken allemaal: Vanaf 31 mei elke donderdag om 20:25 uur op NPO 2

Roosen & Borst is een documentaireserie van HUMAN, in coproductie met Tomtit Film en geregisseerd door Maaike de Gruyter. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland. 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top