Kijktip: Het is hier autistisch

In de nieuwe serie ‘Het is hier Autistisch’ verkent tv-maker Filemon Wesselink het autistisch spectrum, gaat op zoek naar duidelijkheid en ontmoet mensen met de meest uiteenlopende vormen van autisme.

In Het Is Hier Autistisch start Filemon een confronterend en intensief onderzoek naar… zichzelf. En dat is niet zomaar. Filemon vermoedt namelijk al een tijd dat hij een vorm van autisme heeft. En in dit programma start hij de zoektochtnaar zijn diagnose.

En nee, dat is niet gemakkelijk. Autisme is namelijk een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die lastig is te diagnosticeren en waar nog niet veel over bekend is.

Wat ga je zien?
In deze serie volgt Filemon verschillende mensen met verschillende vormen van autisme. En zelf duikt hij ook in een intensief diagnosetraject om te onderzoeken of hij dus een autismespectrumstoornis heeft.

Waarom deze serie?
Filemon: ‘Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken hebben. Doe niet zo autistisch, krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb en wat het begrip nu precies inhoudt.’

Wie gaan we zien?
Naast zijn eigen zoektocht spreekt Filemon verschillende mensen bij wie een vorm van autisme is gediagnostiseerd. Zo ontmoet hij in Amerika een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent, gaat hij langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt en bezoekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan.

Ook bezoekt Filemon een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en ziet hij in de VS hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de high-tech sector in Silicon Valley.

Het Is Hier Autistisch is vanaf 19 januari iedere donderdag om 21:05 uur te zien bij BNN op NPO3. De eerste aflevering is hieronder terug te zien.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top