skip to Main Content
Kijktip: ‘Alles Voor Sophie’ #docu #jongdementerend

Kijktip: ‘Alles voor Sophie’ #docu #jongdementerend

Voor de documentaire “Alles voor Sophie” volgde fotografe en filmmaker Marleen Hoftijzer Andri. Als zijn sterk dementerende vrouw straks overlijdt, wil hij haar in zijn zelf gemaakte kist in hun eigen tuin begraven. Sophie kreeg op 44-jarige leeftijd Alzheimer. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en ligt ze in een verzorgingstehuis. Andri weet dat zijn vrouw niet lang meer te leven heeft. Naast de dagelijkse aandacht die hij voor haar heeft werkt hij ook gestaag door aan de plannen die hij heeft voor de speciale plekken in zijn tuin. Hij wil er zelfs een kapel bouwen.

De mantelzorg voor Alzheimer patiënten

De liefde die Andre koestert voor zijn vrouw en de taak die hij en andere familieleden hebben als mantelzorger zijn zeer bijzonder. Sinds 2015 is er een grote verschuiving te zijn zien in het verlenen van zorg binnen het familiesysteem. Er is een grotere druk komen te liggen bij naasten van de zorgvrager. Deze ontwikkeling geeft dan ook maatschappelijk beroering. Andri gaat ver in zijn zorg voor Sophie, in de documentaire zal dit uitvoerig in beeld worden gebracht. Andri bezoekt Sophie twee keer per dag, sinds zij in een zorginstelling woont. Ook al kan zijn partner niet meer spreken, hij communiceert uitgebreid met haar over zijn dagelijkse beslommeringen en de gedichten die hij schrijft. Door het wegvallen van communicatie zie je een relatie veelal veranderen. Maar Andri houdt nog altijd met hart en ziel van zijn vrouw.

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X